Η κυβέρνηση που είχε διορίσει ο κεντροαριστερός Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν στις 10 Ιουλίου έκανε δεκτή και επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης την Τρίτη, έξι ημέρες μετά την ήττα στην διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης της βουλής. To γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο.

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Τσεχίας έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση με τον Ζέμαν από τον Ιούνιο, όταν είχε διορίσει – αψηφώντας τις δικές τους προτάσεις – τον σύμμαχό του Γίζι Ρούσνοκ επικεφαλής νέας κυβέρνησης μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς.

Το πολιτικό αδιέξοδο έχει παραλύσει την λήψη αποφάσεων εδώ και σχεδόν δύο μήνες, την ώρα που η οικονομία της Τσεχίας πασχίζει να βγει από την ύφεση.

Ο Ζέμαν έκανε δεκτή την παραίτηση και δήλωσε ότι ο Ρούσνοκ θα παραμείνει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, «ως το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που ελπίζω ότι θα προκύψει από μια ελεύθερη εκλογική διαδικασία».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, την αξιωματική αντιπολίτευση, να προηγείται με διψήφια διαφορά ενόψει των εκλογών, οι οποίες μπορεί να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιστρέψουν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 2006.

Η κάτω βουλή αναμένεται να συνεδριάσει στις 20 Αυγούστου για να ψηφίσει σχετικά με την πρόταση να διαλυθεί. Κατόπιν, ο Ζέμαν αναμένεται να εγκρίνει την διάλυσή της και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός 60 ημερών αναμένεται να διεξαχθούν από τα μέσα ως τα τέλη του Οκτωβρίου. Κανονικά, η ημερομηνία διεξαγωγής τους θα ήταν τον Μάιο του 2014.

Βάσει του Συντάγματος της Τσεχίας, για να εγκριθεί η αυτοδιάλυση της βουλής χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων, ή 120 ψήφοι.

Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της διάλυσης της βουλής, το TOP09, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, έχουν μαζί 122 έδρες.