Αν θέλετε να τραβήξετε τις καλύτερες ψηφιακές φωτογραφίες, αλλά και να κάνετε τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα να «σκάσουν από το κακό τους», υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν να το πετύχετε. Καλό θα είναι όμως να είστε προσεκτικοί, καθώς ακόμη και κάτι τόσο «αθώο» όσο το «ανέβασμα» μιας φωτογραφίας μπορεί να κρύβει παγίδες.

Πόση ανάλυση χρειάζομαι;

Ενα βασικό ερώτημα στο οποίο θα χρειαστεί να απαντήσετε είναι πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η ανάλυση του μέσου που χρησιμοποιείτε για να τραβήξετε φωτογραφίες. Ο κανόνας λέει ότι αν θέλετε μόνο να τις «ανεβάσετε» στο Ιντερνετ, ακόμη και ένα μέσο κινητό ή μια «βασική» ταμπλέτα αρκούν για να κάνετε τη δουλειά σας. Αν όμως σκοπός σας είναι να τις εκτυπώσετε οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Με ανάλυση 5 Megapixel δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα για να εκτυπώσετε «παραδοσιακές» φωτογραφίες 10×15 εκατοστών, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνετε κάποιο κόψιμο. Αν πάλι θέλετε να εκτυπώσετε κάποια αφίσα ή μια πολύ μεγάλη φωτογραφία, υπολογίστε τουλάχιστον 10 με 12 Megapixel ανάλυσης, ειδικά αν σκοπεύετε να απομονώσετε κάποιες λεπτομέρειες της εικόνας. Επίσης, πέρα από την ανάλυση, αν θέλετε να εκτυπώσετε ψηφιακές φωτογραφίες αξιώσεων επιλέξτε μια φωτογραφική μηχανή και όχι κινητά τηλέφωνα ή ταμπλέτες, μια και το τελικό αποτέλεσμα έχει μεγάλες διαφορές στο χαρτί.

Προσοχή στις κάρτες μνήμης

Το χειρότερο που μπορείτε να πάθετε με τις ψηφιακές σας φωτογραφίες είναι να χάσετε τα αρχεία… Και επειδή ατυχήματα συμβαίνουν, φροντίστε να μεταφέρετε –ιδανικά σε καθημερινή βάση –τα αποτελέσματα του καλλιτεχνικού σας οίστρου από τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό τηλέφωνο στον υπολογιστή σας. Ετσι, αν για κάποιον λόγο χαλάσει η κάρτα μνήμης (συμβαίνει και αυτό) ή σας κλέψουν το κινητό ή την ταμπλέτα, να μην κλαίτε διπλά, γιατί θα χάσετε και τις φωτογραφίες σας. Επίσης, αν είστε μανιακοί του φακού, φροντίστε να προμηθευθείτε και εφεδρικές κάρτες μνήμης, ώστε αν τελειώσει ο αποθηκευτικός χώρος κατά τη διάρκεια π.χ. μιας εκδρομής να μη χρειάζεται να σβήσετε εικόνες.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου;

Η επεξεργασία των ψηφιακών φωτογραφιών είναι μια τέχνη από μόνη της. Για κάποιες βασικές αλλαγές, αλλά και για χιουμοριστικές πινελιές, υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ή ταμπλέτες που επιτρέπουν στους ψηφιακούς φωτογράφους να κάνουν «παιχνίδι» με τις εικόνες. Εν συνεχεία, και αν επιλέξετε να μεταφέρετε το έργο σας στον υπολογιστή, οι επιλογές πολλαπλασιάζονται. Η «ναυαρχίδα» των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας είναι το Photoshop, αλλά αν δεν είστε εξοικειωμένοι ή δεν θέλετε να πληρώσετε χρήματα, υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα το InfranView.

Να τις εκτυπώσω στο σπίτι ή σε φωτογραφείο;

Αν θέλετε να έχετε εκτυπώσεις υψηλότατης ποιότητας, σε μεγάλο μέγεθος και λαμπερά χρώματα, η λύση του φωτογραφείου είναι μάλλον καλύτερη, ειδικά αν δεν είστε φανατικός του αντικειμένου. Και αυτό γιατί ένας καλός φωτογραφικός εκτυπωτής μπορεί να κοστίζει ακόμη και 500 ευρώ (ή και παραπάνω) και δύσκολα θα κάνετε απόσβεση αν δεν είστε ημιεπαγγελματίας φωτογράφος. Από την άλλη, αν θέλετε μικρού μεγέθους εκτυπώσεις και οι φωτογραφίες των διακοπών σας είναι για… τα μάτια σας μόνο, τότε ένας φωτογραφικός εκτυπωτής με κόστος κοντά στα 100 ευρώ μπορεί να σας καλύψει πλήρως.

Προσέξτε πώς μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας

Μπορεί οι καλοκαιρινές σας φωτογραφίες να είναι το… καμάρι των διακοπών σας και να θέλετε να τις δείξετε σε όλο τον κόσμο, καλό είναι όμως να είστε υποψιασμένοι και να προστατεύεστε γιατί υπάρχουν κακοτοπιές. Αυτή η όμορφη φωτογραφία με το μαγιό που κολακεύει τη σιλουέτα σας μπορεί εύκολα να διακοσμήσει κάποιο ψεύτικο προφίλ ή να βρεθεί σε ιστοσελίδες με όχι και τόσο διακριτικά σχόλια. Επίσης, οι καλοκαιρινές φωτογραφίες προκαλούν τους… κλέφτες, καθώς αν όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι βρίσκεστε σε κάποια παραλία μπορεί με ευκολία να υποθέσει επίσης ότι το σπίτι σας είναι άδειο. Συνεπώς, φροντίστε να βλέπουν τις φωτογραφίες σας μόνο εκείνοι που πραγματικά θέλετε, ρυθμίζοντας τα δικαιώματα πρόσβασης στο προφίλ σας.