Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα έλεγε το τραγούδι και αν θέλετε οι αναμνήσεις να σας μείνουν για πάντα δεν έχετε παρά να τις απαθανατίσετε σε κάποια φωτογραφία. Με ψηφιακές κάμερες, κινητά και ταμπλέτες, πλέον αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού ή ακόμη καλύτερα το άγγιγμα μιας οθόνης αφής για να διατηρήσετε στην αιωνιότητα εκείνο το μαγικό ηλιοβασίλεμα, το ωραίο γεύμα ή τη μαγική στιγμή στην παραλία.

Τι γίνεται όμως από εκεί και μετά; Στο παρελθόν, στις εποχές της αναλογικής φωτογραφίας, τα πράγματα ήταν απλά. Μαζεύατε τα φιλμάκια από τις διακοπές, τα δίνατε στο φωτογραφείο της γειτονιάς και μερικές ημέρες αργότερα γεμίζατε τα άλμπουμ με τις αγαπημένες σας εικόνες.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία μπορούμε να τραβήξουμε κυριολεκτικά χιλιάδες φωτογραφίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τα βίντεο. Επιπλέον, η ποιότητα και η ανάλυση της ψηφιακής εικόνας έχoυν βελτιωθεί κατακόρυφα, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και με ένα κινητό τηλέφωνο, μια ταμπλέτα ή μια ερασιτεχνική ψηφιακή κάμερα μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.

Με δεδομένο όμως ότι ελάχιστες από τις φωτογραφίες που θα τραβήξουμε θα πάρουν τον δρόμο της εκτύπωσης, το ερώτημα είναι τι κάνουμε με τις υπόλοιπες. Η απλή λύση είναι να τις… ξεχάσουμε σε μια κάρτα μνήμης ή και στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής που τις έχουμε τραβήξει. Αν όμως θέλουμε να γίνουμε πιο… κοινωνικοί, υπάρχουν ουκ ολίγοι τρόποι να τις αξιοποιήσουμε. Ο πιο συνηθισμένος δεν είναι άλλος από το facebook. Μάλιστα, οι περισσότερες συσκευές πλέον επιτρέπουν το αυτόματο ανέβασμα στο προφίλ μας, ώστε οι εικόνες μας να πάρουν αμέσως τη δημοσιότητα που τους αξίζει. Αν πάλι νιώθετε πιο δημιουργικοί, αλλά θέλετε πάντα να μοιραστείτε το έργο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα δωρεάν εργαλεία που σας δίνει το Instagram (www.instagram.com) ώστε να «πειράξετε» τις φωτογραφίες σας πριν τις ανεβάσετε στην προσωπική σας σελίδα. Αντίστοιχα, αν δίνετε έμφαση στη μεγάλη ανάλυση των φωτογραφιών και στη δυνατότητα να ανεβάσετε μερικές χιλιάδες εικόνες, η υπηρεσία Flickr (www.flickr.com) δίνει στον κάθε χρήστη δωρεάν χώρο 1 Terrabyte (!) για να ανεβάσει τις εικόνες του. Εναλλακτικά η υπηρεσία Picasa της Google (http://picasa.google.com/) σας επιτρέπει να οργανώσετε, να επεξεργαστείτε και να μοιραστείτε –πάντα δωρεάν –τις ψηφιακές σας φωτογραφίες.