Αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2013», που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Αυγούστου στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις ακριτικές Πρέσπες, συμπληρώνοντας 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό.

Oπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, η Μελίνα Μερκούρη είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τους Ελληνες ως μνήμη αλλά και ως κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, με τη συνεργασία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», ετοίμασαν μια μεγάλη παραγωγή με τίτλο «Μελίνα: Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα...». Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στις 24 Αυγούστου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου θα «μεταφέρει», μέσα από φράσεις που είπε η Μελίνα Μερκούρη, την ψυχή της και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου θα ανακαλύψουν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας που αγάπησε πάνω από όλα την Ελλάδα. Για συμβολικούς λόγους, για πρώτη φορά, η ίδια παράσταση θα ανέβει και στο Ηρώδειο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος υπογράμμισε τη σημασία που έχουν όλοι αυτοί οι «πολιτιστικοί πυρήνες» στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε πως το ΚΘΒΕ στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των παραμεθόριων περιοχών, ενώ η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο Μελίνα Μερκούρη, σημειώνοντας: «Είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος που λάτρεψε όσο τίποτα την ελευθερία και την Ελλάδα».

Το κόστος των εκδηλώσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 140.000 ευρώ, ενώ στο φεστιβάλ Πρεσπών η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από