Ελληνική «εισβολή» στην Κεντρική Ευρώπη επιχειρείται τον Δεκαπενταύγουστο μέσα από ευρωπαϊκές τηλεσυχνότητες.

Ο γερμανογαλλικός τηλεοπτικός οργανισμος Arte με έδρα το Στρασβούργο αφιερώνει το μεθαυριανό πρόγραμμά του, από τις 09.00 έως τις 03.00, στην Ελλάδα μέσα από 18 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Παραγωγές που φέρουν σχεδόν οι μισές ελληνικές υπογραφές, χρηματοδοτούμενες από κοινού με την –καταργημένη –ΕΡΤ.

Φιλμ με τα οποία το υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό κανάλι θα επανασυστήσει την Ελλάδα και τους ανθρώπους της κατ’ αρχήν στους Ευρωπαίους. «Τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώθηκε μια πολύ αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της», λέει στα «ΝΕΑ» η Μαντλέν Αβραμουσίς, στέλεχος του Arte και υπεύθυνη του αφιερώματος.

Το αφιέρωμα για την Ελλάδα και τους Ελληνες κρύβει πολλή δουλειά, οι άνθρωποι του Arte έχουν επενδύσει σε αυτό με πρόθεση να αποτελέσει ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα και τα αρνητικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, με αντικείμενο τα όνειρα των Ελλήνων και τα σχέδιά τους για το μέλλον. «Πάντα μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε και να δίνουμε στους τηλεθεατές μας νέες προοπτικές, να διευρύνουμε τους ορίζοντες της σκέψης», εξηγεί η κυρία Αβραμουσίς.

Αν και η πρακτική αυτή φαίνεται να είναι μια σταθερά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του καναλιού, σύμφωνα με τα λεγόμενα της (από έλληνες της Αιγύπτου γονείς) υπεύθυνης του αφιερώματος ο αρνητισμός που είχε αναπτυχθεί εις βάρος της Ελλάδας ήταν το κίνητρο.

«Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα σε βαθιά κρίση η Ελλάδα και μας ενδιέφερε να δούμε τι συμβαίνει μέσα από τη ματιά ελλήνων δημιουργών για να μπορέσουμε εμείς και οι ευρωπαίοι τηλεθεατές να κατανοήσουμε τους Ελληνες», προσθέτει η κυρία Αβραμουσίς. «Τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από τον διεθνή Τύπο, είχε διαμορφωθεί μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και αυτό είναι άδικο».

Η «επίθεση» κατά του αρνητισμού για την Ελλάδα και τους Ελληνες από το Arte, με τίτλο «Wind of Change», θα ξεκινήσει στις 09.00 του Δεκαπενταύγουστου με… ομοβροντία ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ με φόντο τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, την Πελοπόννησο. Το μεσημέρι ξεχωρίζει το τρυφερό κοινωνικό ντοκιμαντέρ –σχόλιο για την κρίση και τις σχέσεις –«Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου, με θέμα την αθάνατη ελληνίδα μάνα που μαγειρεύει και στέλνει φαγητό σε τάπερ στα παιδιά της που σπουδάζουν.

Με ρομαντική διάθεση είναι η ματιά στην ανέμελη εποχή των καμακιών στους «Κολοσσούς του έρωτα» του Νίκου Μυστριώτη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις μεγάλου μήκους «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα. Ενδιαμέσως θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά μια αισιόδοξη ματιά στην κρίση, με επίκεντρο νέους που δημιουργούν στην Ικαρία αλλά και Ικαριώτες που κάνουν ρεκόρ μακροζωίας. Ακολουθούν «Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη, μια ταινία δρόμου στα ενδότερα της Μεσσηνίας και της ανθρώπινης ψυχής με πρωταγωνιστή τον φιλόσοφο αγρότη Μήτσιγκαν (ή Δημήτρη Τσίγκανο), το «Point of no Return» της Αλκμήνης Μπούρα, για το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων μέσα στην κρίση και το «Ενα βήμα μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη που σκιαγραφεί τον Γιάννη Μπουτάρη κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

«Περιμένουμε…»

Για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ελλάδα έκανε λόγο η κυρία Αβραμουσίς, αναφερόμενη στην εγχώρια παραγωγή ντοκιμαντέρ «που διαθέτει πολύ καλούς δημιουργούς και παραγωγούς». Εξέφρασε όμως παράλληλα τη θλίψη της για το λουκέτο στην ΕΡΤ, δηλώνοντας στα «ΝΕΑ» από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ότι στο Arte λειτουργούν «σαν να μην έχει κλείσει η ΕΡΤ» και περιμένει να συνομιλήσει με στελέχη του νέου φορέα (σ.σ.: ΝΕΡΔΤ). Και κατέληξε: «Τα συμβόλαια για συμπαραγωγές με την ΕΡΤ είναι πάρα πολλά και μας ενδιαφέρουν πολύ».