Απαντητική επιστολή έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη, ο οποίος είχε στείλει με τη σειρά του επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση (με κοινοποίηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης), ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Παιδικής Φροντίδας της αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητούσε η χρηματοδότηση να γίνει από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και οι αιτήσεις των 31.000 επιπλέον παιδιών που, αν και τηρούν τις προϋποθέσεις μένουν εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρει στην επιστολή του ότι έχει «ήδη από την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου απευθύνει σχετική επιστολή για το θέμα αυτό προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας», με την οποία επισημαίνει την «επιτακτική ανάγκη αύξησης» των κονδυλίων για την πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» κατά 75 εκατ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Η σημασία και η χρησιμότητα του εν λόγω προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητες, καθώς αυτό παρέχει υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και εξαρτημένων προσώπων και προσφέρει θέσεις φιλοξενίας σε βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους με αναπηρίες, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό χιλιάδες μητέρες στην ευχερέστερη πρόσβασή τους στην απασχόληση» προσθέτει ο υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης τονίζει ότι «με το πρίσμα αυτό το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αναζήτηση πόρων, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πολύτιμες υπηρεσίες του παραπάνω προγράμματος παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτές τις δομές».

Με με βάση τα φετινά στοιχεία, τα οποία παραθέτει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική περίοδο. Ωστόσο η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατομμύριων ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των 2/3 των αιτήσεων, ήτοι 60.000 θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, για να γίνει δυνατή η ένταξη όλων των παιδιών στο πρόγραμμα ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος πρέπει να διαμορφωθεί στα 225 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει όλες τις αιτήσεις.

Ο κ. Ασκούνης τονίζει στην επιστολή του προς τον κ. Βρούτση ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που με βάση τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», είτε με μεταφορά πόρων από τα ΕΠ «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», είτε με μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ, ώστε άμεσα να καλυφθούν και οι αιτήσεις των 31.153 επιπλέον παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος και να στηριχθούν οι οικογένειές τους σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καταλήγοντας υπογραμμίζει την ανάγκη να έχει βρεθεί λύση για το τεράστιο, όπως λέει, αυτό κοινωνικό πρόβλημα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ανοίγουν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ.