Δύο μήνες χρειάστηκε να περάσουν από τις πρώτες αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ατομικών δικαιωμάτων ο Μπαράκ Ομπάμα. «Το πρόγραμμα θα αλλάξει, θα υπάρξουν τροποποιήσεις, θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, επειδή ακόμη και αν δεν υπήρξαν παραβιάσεις θα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον για μία εβδομάδα ξεκούρασης με την οικογένειά του. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», έφθασε σε αυτή την απόφαση έπειτα από έναν μαραθώνιο μυστικών συσκέψεων με τους συμβούλους του και με κάποιους γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων του Κογκρέσου. Ούτε ο Ομπάμα ούτε κανείς από τους συνομιλητές του θεωρούν ότι το πρόγραμμα είναι λάθος. Αντίθετα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητά του. Η άποψη που επικράτησε όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αμερικανών πολιτών.

ΤΟ «ΣΠΙΓΚΕΛ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ. Πάντως, ο αμερικανός Πρόεδρος δεν οφείλει εξηγήσεις μόνο στους πολίτες της χώρας του αλλά και στους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Σπίγκελ», η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) παρακολουθούσε κατά προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται έγγραφα της NSA, στα οποία αναφέρεται ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής σταθερότητας βρίσκονται μεταξύ των στόχων κατά προτεραιότητα της παρακολούθησης. Η NSA είχε δημιουργήσει μια κλίμακα αξιολόγησης από το 1 («πλέον υψηλό ενδιαφέρον») έως το 5 («ασθενές »). Τα ευρωπαϊκά θέματα ήταν στη βαθμίδα 3. Στο επίπεδο αυτό είχαν τοποθετηθεί η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ λιγότερο «επικίνδυνες» ήταν Ισπανία και Ιταλία.

Ακόμη και χωρίς καμία αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της NSA για την Ευρώπη, ο Τζούλιαν Ασάνζ έσπευσε να χαρακτηρίσει την ανακοίνωση του αμερικανού Προέδρου μια «μικρή νίκη» για τον πρώην υπάλληλο των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος απολαμβάνει το προσωρινό άσυλο ενός έτους που του παραχώρησε η Ρωσία. «Σήμερα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε τον ρόλο του Εντουαρντ Σνόουντεν ως πληροφοριοδότη», τόνισε ο ιδρυτής της Wikileaks.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε, πάντως, ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση των δικαιωμάτων και ότι όλες οι ενέργειες έγιναν σύμφωνα με το Σύνταγμα. Τι σκοπεύει όμως να αλλάξει η αμερικανική κυβέρνηση; Κατ’ αρχάς, τον Πατριωτικό Νόμο που είχε ψηφίσει το Κογκρέσο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των «μυστικών» δικαστηρίων, τα οποία εξουσιοδοτούν την NSA να κάνει χρήση των προγραμμάτων παρακολούθησης.

Για την Αλ Κάιντα

«Η Αλ Κάιντα δεν έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει επιθέσεις όπως εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου. Παραμένει όμως επικίνδυνη», δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδροςπριν αποχωρήσει για διακοπέςμε την οικογένειά του