Ο πατέρας του Εντουαρντ Σνόουντεν, του φυγάδα πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει λάβει βίζα από τη Ρωσία και θα μεταβεί εκεί σύντομα για να δει τον γιο του.

Ο δικηγόρος του Λον Σνόουντεν, Μπρους Φέιν, δήλωσε, σε τηλεοπτική εμφάνισή του, πως και οι δυο είναι σκεπτικοί για την υπόσχεση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να περιορίσει τα κυβερνητικά προγράμματα επιτήρησης και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσον ο νεαρός Σνόουντεν θα μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εχουμε βίζα, έχουμε ημερομηνία, την οποία δεν θα αποκαλύψουμε τώρα λόγω της φρενίτιδας» σχετικά με την υπόθεση, δήλωσε την Κυριακή ο Φέιν στην ειδησεογραφική εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC στην οποία εμφανίστηκαν και οι δύο. Θα μεταβούν στη Μόσχα «πολύ σύντομα», είπε.

«Σκοπεύουμε να επισκεφθούμε τον Εντουαρντ και να εισηγηθούμε συνηγόρους υπεράσπισης που έχουν εμπειρία στις διώξεις με βάση το νόμο περί κατασκοπείας», είπε ο Φέιν.

Ο Λον Σνόουντεν δήλωσε σε έναν δημοσιογράφο έξω από το σπίτι του στην κομητεία Λέι, στην Πενσιλβάνια, πως έχει πάρει βίζα αλλά δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για το ταξίδι στη Ρωσία προκειμένου να δει τον γιο του.

Ο Λον Σνόουντεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Reuters την Τετάρτη πως δεν έχει μιλήσει με τον γιο του αφότου ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Χονγκ Κονγκ, ακριβώς πριν μαθευτούν τα νέα, τον Ιούνιο, για τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ.

«Εχουν δηλητηριάσει το πηγάδι»

Ο πατέρας του Σνόουντεν επέκρινε χθες Κυριακή τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στην υπόθεση του γιου του και αμφισβήτησε τη δέσμευση που έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την Παρασκευή ότι θα βελτιώσει την εποπτεία της επιτήρησης, τη διαφάνεια και άλλες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στα προγράμματα της κυβέρνησης.

«Πιστεύω ότι πολλά από αυτά που εισηγήθηκε είναι επιφανειακά», είπε στο ABC.

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ανοικτός» σε μια συμφωνία απολογίας που θα επέτρεπε στον 30χρονο γιο του να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η μόνη συμφωνία θα είναι η πραγματική δικαιοσύνη», είπε, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του ότι ο γιος του δεν θα έχει καλή μεταχείριση επειδή το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη έχει καταπατηθεί από τις δημόσιες επικρίσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.

«Οταν σκεφτείτε πολλές από τις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες μας, ηγέτες στο Κογκρέσο, είναι απολύτως ανεύθυνες και δεν συνάδουν με το σύστημά μας της δικαιοσύνης», είπε ο Σνόουντεν.

«Εχουν δηλητηριάσει το πηγάδι, ας το πούμε έτσι, κατ’ αναλογίαν μιας εν δυνάμει δικαστικής δεξαμενής», πρόσθεσε.