Τον φόρο πρώτης κατοικίας και την προεκλογική δέσμευσή του να τον καταργήσει θυμήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μια προσπάθεια να πετύχει τη στήριξη της κοινής γνώμης στη δικαστική περιπέτειά του που οδήγησε στην πρώτη του οριστική καταδίκη. Μετά την αναιμική συγκέντρωση στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα και τη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειονότητα των Ιταλών ζητεί να εκτίσει ο πρώην πρωθυπουργός την ποινή που του επιβλήθηκε (τέσσερα χρόνια φυλάκιση, από τα οποία τα τρία έχουν παραγραφεί, και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων), ο Μπερλουσκόνι «κατέφυγε» στον φόρο πρώτης κατοικίας για να σαγηνεύσει την κοινή γνώμη, αλλά και για να πιέσει την κυβέρνηση Λέτα και την Προεδρία της Δημοκρατίας να του προσφέρουν οδό διαφυγής από το δικαστικό αδιέξοδο.

Ο φόρος πρώτης κατοικίας, γνωστός ως imu στην Ιταλία, αποτελεί ένα από τα τελευταία χαρτιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δεν είναι όμως σίγουρο χαρτί. Ο Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέντα προειδοποίησε χθες ότι αν πέσει η κυβέρνηση, όπως απειλεί να κάνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο φόρος δεν θα καταργηθεί. Η συζήτηση περί φόρου είναι το τελευταίο επεισόδιο της προσπάθειας του Μπερλουσκόνι να διατηρηθεί πολιτικά ζωντανός. Το πρώτο ήταν η συγκέντρωση στη Ρώμη, όπου μπροστά σε πλήθος μόλις 15.000 ατόμων και με την επίσημη σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε στο πλευρό του έδωσε μάλλον ένα κακό σόου. Η 28χρονη Πασκάλε εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο πριν από δέκα ημέρες, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή που είχε επιβάλει το Εφετείο του Μιλάνου στον Μπερλουσκόνι για φοροδιαφυγή.

ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Αυτές τις δέκα ημέρες, η νεαρή σύντροφος του Καβαλιέρε επιχείρησε να σβήσει από τη μνήμη της κοινής γνώμης την εικόνα του σόου γκερλ που διαφήμισε παγωτά στην ιταλική τηλεόραση και να την αντικαταστήσει με την εικόνα μιας γυναίκας που στέκεται στο πλευρό του αγαπημένου της και αντιλαμβάνεται τον ρόλο που πρέπει να παίξει στη σκληρή δοκιμασία που περνάει. Κατά τη διατύπωση ενός αναλυτή, η Φραντσέσκα Πασκάλε συμπεριφέρεται ως «σκιώδης πρώτη κυρία». Λίγο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της κατοικίας του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη για να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του συντρόφου της που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Η σύγκριση με την Εβίτα, τη γυναίκα του αργεντινού δικτάτορα Χουάν Περόν, ήταν αναπόφευκτη.

Η επόμενη εμφάνισή της ήταν στην εξέδρα στο κέντρο της Ρώμης, από την οποία ο Μπερλουσκόνι απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του. Η Φραντσέσκα Πασκάλε εμφανίστηκε στην αρχή μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ στο τέλος συνελήφθη από τον φακό να ακουμπά τον Μπερλουσκόνι στην πλάτη. Οι αναλυτές μιλούν για μεταμόρφωση. Μια μεταμόρφωση στο πρόσωπο της Πασκάλε βλέπουν και οι ειδικοί της αισθητικής χειρουργικής.

Το μεγάλο δίλημμα

Σύμφωνα μετο περιβάλλον του,ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιδιώξει να μείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ή εάν θα αποσυρθεί οριστικά για να ιδιωτεύσει