Η διπλωματία της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι επισκέφθηκε έναν ευαγγελιστή ιεραπόστολο και ταξιδιωτικό πράκτορα κορεατικής καταγωγής, υπήκοο ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Βόρεια Κορέα, και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με δεδομένες τις περιστάσεις.

Ο Κένεθ Μπάε καταδικάστηκε τον Μάιο σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το βορειοκορεατικό Ανώτατο Δικαστήριο, που τον έκρινε ένοχο για συνωμοσία για την ανατροπή του καθεστώτος.

Το δικαστήριο ανέφερε στο σκεπτικό του ότι ο 45χρονος Μπάε χρησιμοποιούσε το τουριστικό του γραφείο ως βιτρίνα για να σχηματίζει ομάδες με στόχο να ανατραπεί η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.

Η αδελφή του Μπάε, Τέρι Τσουνγκ, δήλωσε το Σάββατο ότι η υγεία του χειροτερεύει κι ότι διακομίστηκε από ένα στρατόπεδο εργασίας της φυλακής σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με την Τέρι Τσουνγκ, η οποία έκανε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την εφημερίδα The New York Times, ο αδελφός της έχει χάσει 23 κιλά κι αντιμετωπίζει νεφρικά και ηπατικά προβλήματα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλότα Οζάκι Μασίας δήλωσε ότι ένας διπλωμάτης από τη σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ –η οποία παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η κυβέρνηση της χώρας αυτής δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη ΛΔ Κορέας– επισκέφθηκε τον Μπάε στο νοσοκομείο την 9η Αυγούστου.

«Ήταν, υπό τις περιστάσεις, καλά, αν και θεωρεί την κατάσταση του δύσκολη», είπε η εκπρόσωπος της σουηδικής διπλωματίας. Το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας θα συνεχίσει να επισκέπτεται τον Μπάε για να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του, πρόσθεσε η ίδια.