Θετικά είναι τα συμπεράσματα από τα πρώτα φιλικά παιχνίδια της εθνικής ομάδας μπάσκετ στο Στρασβούργο και η επιλογή του Αντρέα Τρινκέρι για τον πάγκο κρίνεται μέχρι τώρα σωστή. «Δεν είναι ξένος προπονητής, αλλά Ευρωπαίος», είχε πει με νόημα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προσπαθώντας να απαντήσει σε όσους είχαν διερωτηθεί «μα ξένος προπονητής στην Εθνική;». Ο Ιταλός δεν άργησε να μπει στο πετσί της ομάδας και αυτό φαίνεται ότι περνάει και στο αγωνιστικό κομμάτι. Στο ξενοδοχείο και εκτός αγώνων είναι πιο χαλαρός και προσιτός, καταφέρνοντας να έρθει κοντά στους διεθνείς μας, όμως όταν χρειάζεται σφίγγει τα λουριά, όπως είχε κάνει με τον Φώτση, που μπορεί να είναι αρχηγός, αλλά όχι πάνω από τον προπονητή!

Στα πρώτα φιλικά με την Κροατία, τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν είναι οι νίκες που έδειξαν ότι η εθνική ομάδα μπορεί να έχει λαμπρή πορεία στο Ευρωμπάσκετ, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού. Ο Τρινκέρι, γνωρίζοντας ότι τα πόδια είναι βαριά λόγω της σκληρής προετοιμασίας, τους είχε πει να παίξουν με το μυαλό, όπερ και εγένετο. Μάλιστα ο Ιταλός ήταν εντυπωσιασμένος από τη συγκέντρωση των διεθνών και τους εξήγησε ότι σιγά σιγά θα λυθούν περισσότερο και τα πόδια τους. Η επιλογή ενός προπονητή εκτός Ελλάδας φαίνεται μέχρι τώρα ότι λειτουργεί θετικά, καθώς οι διεθνείς δίνουν το κάτι παραπάνω, ώστε να δείξουν στον νέο προπονητή, που δεν τους ξέρει καλά, τι ψάρια πιάνουν!

Η ευχάριστη έκπληξη μάλιστα είναι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο Στρασβούργο και η βελτίωσή του από τις εμπειρίες που αποκόμισε παίζοντας σε Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και Μπαρτσελόνα είναι εμφανής. Η παρεξήγηση (οικογενειακοί λόγοι) που είχε γίνει μεταξύ του Μαυροκεφαλίδη και της Εθνικής το καλοκαίρι του 2010 είναι πλέον παρελθόν και από ό,τι φαίνεται κερδισμένες θα βγουν και οι δύο πλευρές από αυτή τη συνεργασία. Αλλωστε, δεν περισσεύει κανείς, ειδικά στην εθνική ομάδα!