Συνδικαλίστρια, στέλεχος οργάνωσης των εργαζομένων στα ορυχεία NUM, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα από πυρά μπροστά στο σπίτι της, κοντά στο μεταλλείο πλατίνας Μαρικάνα, στη Νότια Αφρική, ένα χρόνο μετά το θάνατο 34 απεργών μεταλλωρύχων από καταιγισμό πυρών της αστυνομίας.

Το πτώμα της συνδικαλίστριας ήταν ακόμη ορατή, σκεπασμένη με μια κουβέρτα, τέσσερις ώρες μετά την δολοφονία, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

Το NUM, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, έχει εμπλακεί σε σκληρή σύγκρουση με ένα πιο ριζοσπαστικό συνδικάτο, το AMCU, το οποίο είχε οργανώσει την απεργία του 2012. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχολιάζει το AFP, η σύγκρουσή τους παρουσιάζει ομοιότητες με πόλεμο συμμοριών.

Στις 16 Αυγούστου 2012, η νοτιοαφρικανική αστυνομία είχε σκοτώσει 34 εργαζόμενους και είχε τραυματίσει άλλους 78 στο μεταλλείο πλατίνας στην Μαρικάνα, που εκμεταλλεύεται η βρετανική εταιρεία Lonmin. Σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συνδικαλιστών και εργαζομένων τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν σκοτωθεί 10 άνθρωποι.

Η απεργία στην Μαρικάνα τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 2012 αλλά οι εκφοβισμοί, οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις σε συνδικαλιστές συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά και έχουν στοιχίσει περίπου 20 ζωές μέσα σε περίπου ένα χρόνο.

Ο Μπουλέλο Ενκάπο, ένα από τα στελέχη του NUM, είχε επίσης δολοφονηθεί τον Ιούνιο μπροστά στο γραφείο του με 11 σφαίρες. Ο γραμματέας του τομέα Σίσα Μπουγέγε, που είχε δεχθεί απειλές, δήλωσε πρόσφατα ότι «είμαι ο επόμενος στόχος. Το είχα πει: μετά τον Μπουλέλο, ο επόμενος στον κατάλογο είμαι εγώ».

Ενα πτώμα μέλους του AMCU είχε βρεθεί τον Ιούνιο σε αποσύνθεση και με τα άκρα δεμένα σε ένα ορυχείο της Xstrata, στη γειτονική επαρχία Λιμπόπο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρόμου, πολλοί συνδικαλιστές έχουν τραπεί σε φυγή, ενώ η αστυνομία μοιάζει ανίσχυρη. Πολλοί από όσους μένουν στις θέσεις τους αποφεύγουν να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους ή να αποκαλύπτουν στοιχεία για τις επιθέσεις ή τις απειλές που δέχονται.

Αυτό εξηγεί εν μέρει τις δυσκολίες της επιτροπής έρευνας που έχει διορίσει ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα για να ρίξει φως στα γεγονότα του περσινού Αυγούστου, η οποία ως και σήμερα αδυνατεί να δώσει ένα πόρισμα στην δημοσιότητα.