Το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες την κατασκευή άλλων 1.200 κατοικιών στους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απελευθέρωση 26 Παλαιστινίων που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές –κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ενδεικτική μιας συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες ετοιμάζονται να καθήσουν και πάλι στο τραπέζι την Τετάρτη έπειτα από πέντε χρόνια.

Ο υπουργός Στέγασης του Ισραήλ Ούρι Αριέλ απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εποικιστικές δραστηριότητες είναι παράνομες και θα αποτελέσουν εμπόδιο στην επίτευξη ειρήνης. «Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε διαμερίσματα στην αγορά και να οικοδομούμε παντού στη χώρα», ανέφερε. Πάντως, αρκετοί Παλαιστίνιοι αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι το τίμημα για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι υψηλό. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι παλαιστίνιοι και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα επαναλάβουν στις 14 Αυγούστου στην Ιερουσαλήμ τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν στα τέλη Ιουλίου στην Ουάσιγκτον. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν εννέα μήνες, με αντικείμενο τα σύνορα, την ασφάλεια και το μέλλον των παλαιστίνιων προσφύγων.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές τις οποίες οι Ισραηλινοί κατέλαβαν στον Πόλεμο του 1967. Ωστόσο δηλώνουν πρόθυμοι να ανταλλάξουν εδάφη της Δυτικής Οχθης με ισραηλινά προκειμένου να μπορέσει το Ισραήλ να προσαρτήσει κάποιους από τους μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς. Στους δεκάδες οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί από το 1967 ζουν σήμερα περίπου 560.000 Ισραηλινοί. Η διπλωματική παράλυση οφείλεται σε διαφωνίες σχετικά με τους οικισμούς, καθώς μεγάλο κομμάτι της διεθνούς κοινότητας θεωρεί ότι είναι παράνομοι.