Εντονους φόβους για την ασφάλεια των πελατών - οι περισσότεροι των οποίων είναι παιδιά - προκαλούν τα πρόσφατα δυστυχήματα σε πάρκα αναψυχής. Καθώς αυτή η βιομηχανία των πολλών δισεκατομμυρίων προσπαθεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι δραστηριότητες που προσφέρει γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, καταγγέλλουν οι ειδικοί.
Το Σάββατο δύο κόριτσια σκοτώθηκαν έπειτα από δυστύχημα σε θεματικό πάρκο στην Αργεντινή, ενώ την περασμένη εβδομάδα μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, από ρόλερ κόστερ στο Τέξας. Στα τέλη Ιουλίου ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής στο Λονδίνο αναγκάστηκε να κλείσει όταν οι πελάτες είδαν μεταλλικά αντικείμενα να πετάγονται από τη μεγάλη ρόδα του. Ολα αυτά τα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες.
Δύο αδελφές ηλικίας 12 και 14 ετών έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο και ακόμα επτά άτομα τραυματίστηκαν στην πόλη Ροσάριο της Κεντρικής Αργεντινής όταν ένα από τα καθίσματα της μεγάλης ρόδας έσπασε, ενώ βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της, σε ύψος 25 μέτρων. Το κάθισμα διαλύθηκε στο έδαφος και προσγειώθηκε εκεί όπου ο κόσμος σχημάτιζε ουρά περιμένοντας να ανέβει στη ρόδα. «Ηταν φοβερό», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα «Κάπιταλ». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ρόδα είχε εμφανίσει προβλήματα μια εβδομάδα νωρίτερα και είχε επισκευαστεί προτού τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Εξίσου μεγάλες ανησυχίες στους θαμώνες των θεματικών πάρκων προκάλεσε και ο θάνατος γυναίκας την περασμένη εβδομάδα σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του είδους στις ΗΠΑ, στο Σιξ Φλαγκς του Τέξας. Η 52χρονη είχε επιβιβαστεί σε ρόλερ κόστερ, που θεωρείται το ψηλότερο του κόσμου. Το «Texas Giant» ανεβαίνει σε ύψος 14 ορόφων και κατόπιν οι 24 επιβάτες του πέφτουν με κλίση 79 μοιρών. Οι έρευνες για το δυστύχημα συνεχίζονται ακόμα, καθώς οι ειδικοί εξετάζουν λεπτομερώς το ρόλερ κόστερ (η χρήση του οποίου έχει διακοπεί). Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η μπάρα ασφαλείας που κατεβαίνει στα πόδια των πελατών δεν πρέπει να είχε κλείσει καλά, με αποτέλεσμα η γυναίκα να εκσφενδονιστεί και να πέσει στο έδαφος από μεγάλο ύψος.
Τα δυστυχήματα όμως, μπορεί να μην οφείλονται μόνο στην κακή συντήρηση αλλά και στην περιπλοκότητα των κατασκευών, καθώς δεν συμβαίνουν μόνο σε παλιές εγκαταστάσεις. Πριν από λίγες ημέρες το νέο πολυδάπανο ρόλερ κόστερ «Σμάιλερ» στο Αλτον Τάουερς του Λονδίνου, το οποίο φθάνει την ταχύτητα των 87 χλμ./ώρα, αναγκάστηκε να κλείσει όταν επισκέπτες είδαν ένα μεταλλικό κομμάτι να πετάγεται και να προσγειώνεται δίπλα τους. Η λειτουργία του σταμάτησε αμέσως και διασώστες έβγαλαν τα 48 άτομα που επέβαιναν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από