Eντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακή άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας».

Όπως τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (μεταξύ των οποίων άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.

«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Την εκτίμηση ότι αν προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα οδηγηθεί εκτός εξέφρασε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Εάν επιχειρήσει πράγματι να εφαρμόσει το σχέδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα υποστεί πιθανά το “πολιτικό ατύχημα” που απευχόταν…», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι το 2015, ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Αφού πρώτα σημειώνει πως η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας που συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των οικογενειών, ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του.

«Το κράτος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015. και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους».

«Μετά τη λεηλασία μισθών και συντάξεων οι τοποτηρητές του μνημονίου μεθοδεύουν πλέον το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, χιλιάδες σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τέλος το ΚΚΕ τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι από την άρση αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

«Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο», προειδοποίησε ο Περισσός, προσθέτοντας:

«Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία!»