Οι διαρκείς αστυνομικοί έλεγχοι από τον «Ξένιο Δία» ερήμωσαν κακόφημους δρόμους, αλλά δεν επανέφεραν το αίσθημα ασφάλειας στο αθηναϊκό κέντρο. Εδώ και δύο μήνες ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Λιγούτσικος και άλλοι μαγαζάτορες στο οικοδομικό τετράγωνό του πληρώνουν ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Περιπολεί στον δρόμο τους από το πρωί μέχρι να κατεβάσουν τα στόρια. «Η κατάσταση παραμένει καταθλιπτική. Μαζί με όσους ήταν παράνομα εδώ έφυγαν και αξιόλογοι μετανάστες και έμειναν πίσω οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά με το εμπόριο να συνεχίζεται», λέει ο φαρμακοποιός καθώς έξω από τη βιτρίνα του σωριάζεται ένας χρήστης. Απέναντι άλλος ένας, ξερακιανός και πληγιασμένος, προσκυνάει το πεζοδρόμιο.
Οπως παρατηρούν μαγαζάτορες και ντόπιοι, με τον «Ξένιο Δία» άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες στο αθηναϊκό κέντρο. Η πορνεία περιορίστηκε. Πάνω από 5.000 μετανάστες οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα συνελήφθησαν. Στον δρόμο όμως αποφεύγουν να κυκλοφορούν και όσοι είναι νόμιμα εδώ, υπό τον φόβο προσαγωγών και ταλαιπωρίας, στιγματισμένοι λόγω του χρώματός τους. Και εξακολουθούν να κουρνιάζουν σε πατώματα κτιρίων ανά δεκάδες, με 130 ευρώ το κεφάλι, παραμένοντας θύματα εκμετάλλευσης.

Παράλληλα με τον «Ξένιο Δία» άλλοι 2.500 αστυνομικοί διατέθηκαν για τη διαφύλαξη των συνόρων στον Εβρο. Η Αστυνομία αναφέρει ότι το πλέγμα των μέτρων μείωσε την παράνομη διάσχιση των χερσαίων συνόρων κατά 95%. Η διευθύντρια της Frontex Iλκα Λαϊτάινεν έχει δηλώσει ότι ενώ τον Αύγουστο του 2012 εντοπίζονταν στον Eβρο 2.000 παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες την εβδομάδα, ο αριθμός τους έπεσε σe δέκα ανά εβδομάδα τον Οκτώβριο. Οι διακινητές όμως άλλαξαν δρομολόγια εστιάζοντας στα θαλάσσια σύνορα. Τον περασμένο Ιούλιο στα χερσαία σύνορα συνελήφθησαν 69 παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες, ενώ στα θαλάσσια σύνορα οι συλληφθέντες ήταν 1.513 (ενώ τον Ιούλιο του 2012 ήταν 74).

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας λέει στα «ΝΕΑ» ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες όπου εφαρμόστηκε ο «Ξένιος Ζευς». Oχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Πάτρα και στην Κόρινθο. «Βεβαίως, τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει εντελώς. Αλλά με την επέκταση της δυναμικότητας των προαναχωρησιακών κέντρων, την εφαρμογή της επιχείρησης σε άλλες περιοχές και την προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επιστροφή ακόμη περισσότερων παράνομων μεταναστών στις χώρες τους, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι εντυπωσιακοί ήδη αριθμοί από την εφαρμογή του «Ξενίου Διός»», αναφέρει ο υπουργός. Ακόμη τονίζει ότι «χωρίς το σφράγισμα του Έβρου και τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, σήμερα θα ζούσαν στην Ελλάδα 75.000 παράνομοι μετανάστες επιπλέον».

Το πρωί της 4ης Αυγούστου 2012, δεύτερη ημέρα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», η Αστυνομία άπλωνε τις δυνάμεις της σε μια ακτίνα από το Μεταξουργείο έως τον Σταθμό Λαρίσης. Αστυνομικοί περιπολούσαν σε ομάδες των τεσσάρων. Σταματούσαν διερχόμενους μετανάστες, τους έβγαζαν από κομμωτήρια, τους κατέβαζαν από τα λεωφορεία της γραμμής. Με κλούβες και λεωφορεία οδηγούσαν όσους δεν είχαν χαρτιά στο Αλλοδαπών με τελικό προορισμό το Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας. Τότε, στις πρώτες φάσεις της επιχείρησης στην Αθήνα συμμετείχαν συνολικά 2.000 αστυνομικοί. Σήμερα ο αριθμός των δυνάμεων διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Από την αρχή της επιχείρησης μέχρι σήμερα προσήχθησαν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 85.000 άτομα και συνελήφθησαν 5.475 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Σε παράλληλες δράσεις κατασχέθηκαν χιλιάδες είδη λαθρεμπορίου. Παρά το χαμηλό ποσοστό των συλλήψεων (κοντά στο 6% σε σχέση με τις προσαγωγές), ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι η επιχείρηση είναι επιτυχημένη. «Είναι τέτοιο το εύρος της που πολλοί αλλοδαποί έχουν ελεγχθεί ή και προσαχθεί πολλές φορές με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια δυσαναλογία», τονίζει.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Γρηγόρης Γερακαράκος όμως εστιάζει στο θέμα των απελάσεων. «Οταν άρχισε η επιχείρηση το είχε ανάγκη η κοινωνία. Επρεπε κάτι να γίνει. Πλέον δεν λύνουμε το πρόβλημα στριμώχνοντας ανθρώπους σε κέντρα κράτησης. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα της επαναπροώθησης», λέει. Απελάσεις με πτήσεις τσάρτερ γίνονται συνήθως δύο κάθε μήνα την τελευταία διετία. Πάνω από 2.500 μετανάστες κρατούνται σήμερα στην Αττική, οι περισσότεροι στην Αμυγδαλέζα, περιμένοντας ανά περίπτωση για περισσότερο από δέκα μήνες την απέλαση. Η προχθεσινή εξέγερση στην Αμυγδαλέζα δεν ήταν το πρώτο κρούσμα. Τον περασμένο Απρίλιο δεκάδες μετανάστες είχαν εξεγερθεί στην Κόρινθο διαμαρτυρόμενοι για την παρατεταμένη κράτησή τους σε αντίστοιχο κέντρο εκεί.

2.000

αστυνομικοί συμμετείχαν στην αρχική φάση

85.000

άτομα προσήχθησαν κατά τις επιχειρήσεις του «Ξένιου Διός» σε Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο και άλλα μέρη της χώρας

5.475

αλλοδαποί συνελήφθησαν γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής

2.500

τουλάχιστον είναι οι παράνομοι μετανάστες σε κέντρα κράτησης

της Αττικής αναμένοντας

την απέλαση

95%

μείωση της παράνομης μετανάστευσης από τα χερσαία σύνορα του Εβρου

1.950

οι συλληφθέντες στα χερσαία σύνορα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, 8.938 οι συλληφθέντες στα θαλάσσια σύνορα