Τον περασμένο Νοέμβριο και ενώ ο «Ξένιος Ζευς» είχε κλείσει τρεις μήνες εφαρμογής, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προειδοποίησε στην ιστοσελίδα της τους αμερικανούς τουρίστες γράφοντας: «Υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για προσαγωγές αφροαμερικανών πολιτών από την Αστυνομία στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Αθήνα».

Λίγους μήνες νωρίτερα ο ινδός ακαδημαϊκός Σελίντρα Κουμάρ Ράι, ο οποίος συμμετείχε σε σειρά διαλέξεων στην ΑΣΟΕΕ, οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα με κριτήριο το χρώμα του δέρματός του. Σε ένα διάλειμμα από τις πανεπιστημιακές του υποχρεώσεις βγήκε από το κτίριο για φαγητό, αλλά δεν είχε μαζί του το διαβατήριό του. «Με σταμάτησαν οι αστυνομικοί και είπαν ότι είμαι Πακιστανός. Εκαναν ότι δεν καταλάβαιναν αγγλικά. Δεν ήταν βίαιοι. Ηταν αγενείς», λέει ο δρ Ράι σε τηλεφωνική μας συνομιλία. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές μάταια προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς σε ποιον περνούσαν χειροπέδες. «Στο Αστυνομικό Τμήμα ο επικεφαλής ζήτησε συγγνώμη. Αργότερα αρκετοί Ελληνες απολογήθηκαν για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας στέλνοντας μου e-mail», προσθέτει ο καθηγητής.

Περισσότερες δυσάρεστες εμπειρίες είχε ο Λαμίν Καμπά, μόνιμος και νόμιμος κάτοικος Αθήνας από το 1996, παντρεμένος με Ελληνίδα με την οποία έχει μία κόρη. Κατάγεται από τη Γουινέα και έχει άδεια παραμονής δεκαετούς διάρκειας. Εκανε αίτηση πολιτογράφησης το 2005 και βρίσκεται ακόμα σε αναμονή. Πάντα έχει μαζί του τα χαρτιά του. Τον έχουν ελέγξει, όπως λέει, ακόμα και τρεις φορές στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. «Μια ημέρα ζήτησαν τα χαρτιά μου. Με έστησαν στον τοίχο και με έψαξαν, για να με αφήσουν ύστερα από λίγο. Αλλη φορά, βρισκόμουν μέσα στο λεωφορείο όταν ανέβηκε ένας αστυνομικός, πλησίασε μόνο εμένα επειδή είμαι μαύρος και ζήτησε τα χαρτιά. Αυτό είναι ρατσισμός. Οταν διαμαρτυρήθηκα μου είπε: «Αν δεν γουστάρεις να φύγεις από εδώ»», λέει.

Εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch πρότειναν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ελέγχουν οι αστυνομικοί κάποιον εφόσον έχουν υποψίες ότι παρανομεί και όχι λόγω της εμφάνισής τους. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης λέει στα «ΝΕΑ» ότι «μοναδικό κριτήριο επιλογής ελέγχου είναι η νομιμότητα παραμονής. Αλλωστε, το μέτρο των διοικητικών απελάσεων έχει εφαρμοστεί και για ευρωπαίους υπηκόους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα μας». Παράλληλα τονίζει ότι «το μέγεθος και η ένταση της επιχείρησης δεν αναιρούν την υποχρέωση πλήρους σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εχουν δοθεί ρητές εντολές για σεβασμό τόσο της προσωπικότητας όσο και των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων του κάθε μετανάστη».

Ο ΦΟΒΟΣ. Συμπατριώτης του Καμπά ο 40χρονος Τρανκίλ, με νόμιμο καθεστώς διαμονής στην Ελλάδα, τηλεφωνεί πάντοτε στην ταβέρνα όπου εργάζεται λαντζέρης λέγοντας ότι μπορεί να αργήσει. Κάθε τόσο ελέγχουν στον δρόμο τα χαρτιά του. «Δεν νιώθω ασφαλής», λέει. Εκτός από την ταλαιπωρία των ελέγχων, έχει τον νου του και για ομάδες που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή. Τον περασμένο Μάιο, ενώ περίμενε το λεωφορείο στη στάση, του επιτέθηκαν οκτώ άνδρες που επέβαιναν σε μηχανάκια. Τον χτύπησαν, όπως λέει, με λοστό στο κεφάλι. Το σημάδι υπάρχει ακόμα στο μέτωπό του, μαζί με τον φόβο.