Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αυτό το διάστημα σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη της καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αυξηθεί η εποπτεία τους και να θωρακιστούν όσο γίνεται περισσότερο από τυχόν μελλοντικά σοκ.

Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον δανεισμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία παρά τη βοήθεια των 1,6 τρισ. ευρώ που έλαβαν από το 2008 έως το 2011, κυρίως με τη μορφή εγγυήσεων, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και νέα στήριξη εάν δεν προχωρήσουν σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος των τραπεζών της» ήταν ο τίτλος εκτεταμένου αφιερώματος της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» για τα προβλήματα ρευστότητας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες αυτές. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής Royal Bank Of Scotland (RBS) που επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών, συμμετοχών κ.λπ.) ύψους 3,2 τρισ. ευρώ έως το 2018, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα κλείσει ακόμη περισσότερο η στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Οι μεγαλύτερες τράπεζες από αυτές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού ύψους 661 δισ. και να βρουν νέα κεφάλαια 47 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να συγκεντρωθούν προκειμένου οι τράπεζες να πληρούν τους όρους του νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία τους, το οποίο ετοιμάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να μη χρειαστούν άλλα χρήματα φορολογουμένων για τη διάσωσή τους. Ανάμεσα στις τράπεζες που η RBS θεωρεί ότι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη νέων κεφαλαίων βρίσκονται η Deutsche Bank, η Credit Agricole και η Barclays.