Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα δάνεια βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους και αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που επικαλείται έγγραφο της ίδιας της Μπούντεσμπανκ. Πρόκειται για εκτίμηση που είναι αντίθετη με την επίσημη –μέχρι σήμερα τουλάχιστον –θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ενόψει των γενικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου αρνείται να παραδεχθεί ότι η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί επιπλέον δάνεια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκληθεί. Για κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού πιέζει το τελευταίο διάστημα έντονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο έγγραφο που επικαλείται το «Spiegel», η Μπούντεσμπανκ προβλέπει συγκεκριμένα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα συμφωνήσουν σίγουρα σε νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα». Επίσης η τράπεζα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που υπάρχουν για την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της χώρας μας χαρακτηρίζοντάς τους «εξαιρετικά υψηλούς». Επίσης η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ασκεί αυστηρή κριτική στο πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης 5,8 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα –την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -, χαρακτηρίζοντας την έγκριση αυτή «πολιτικά υποκινούμενη». Η Τράπεζα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα είναι «ελάχιστα ικανοποιητική», όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες περιλαμβανομένης και της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έχουν απονείμει πολλές φορές δημοσίως τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων του Μνημονίου.

ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ. Η παροχή επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε καυτό θέμα στον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας, όπου η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SDP) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως τη Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους γερμανούς φορολογουμένους την πιθανότητα να χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν νέα πακέτα βοήθειας χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μετά την έκθεση αυτή της Μπούντεσμπανκ η αντίδραση του SPD ήταν άμεση με τον ειδικό του κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους Γερμανούς επειδή φοβάται ότι θα χάσει ψήφους. Τώρα αναμένεται να πυροδοτηθεί στη Γερμανία νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων για το αν πράγματι η Μέρκελ προσπαθεί να υποβαθμίσει την ανάγκη πιθανής χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στην προσπάθειά της να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει Καγκελάριος για τρίτη συνεχή φορά. Τόσο η Μέρκελ όσο και το δεξί της χέρι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν αναφέρει ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο απορρίπτοντας την ανάγκη χορήγησης επιπλέον βοήθειας.

Σύμφωνα με το «Spiegel», το έγγραφο αυτό της Μπούντεσμπανκ ετοιμάστηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Η Μπούντεσμπανκ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έκαναν κάποια δήλωση για το θέμα της έκθεσης που παρουσίασε το περιοδικό όταν ρωτήθηκαν σχετικά από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να λάβει δύο πακέτα βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ συνολικού ποσού 240 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα στήριξης της χώρας μας λήγουν επίσημα στα τέλη του 2014.