Δριμεία επίθεση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

«Να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια» μεταναστών ζητεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αμυγδαλέζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια» και ζητεί να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν τα γεγονότα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

»Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους. Η απόγνωση, και μαζί η ματαιωμένη ελπίδα για ζωή και ελευθερία, είναι οι αιτίες της εξέγερσης των φυλακισμένων στην Αμυγδαλέζα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου».

Όπως σημειώνεται, «η βίαιη καταστολή της εξέγερσης, τα χημικά και ορισμένα κίτρινα 'ρεπορτάζ' δεν μπορούν να κρύψουν άλλο ένα αποτυχημένο 'success story' της κυβέρνησης. Ζητάμε να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

«Κυρίως, όμως» καταλήγει η ανακοίνωση «ζητάμε να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια, και αντί γι' αυτά, να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εξατομικευμένη κρίση για μετανάστες και πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία».

Τι απαντά ο Νίκος Δένδιας

«Η Ελλάδα δεν είναι πια 'ξέφραγο αμπέλι''» σημειώνει σε απάντησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Δένδια, «κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να αγνοήσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους, αλλά και τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιτρέποντας ανέλεγκτη είσοδο στο έδαφός της και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί. Φτάνει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του. Τους εξωφρενικούς αυτούς ισχυρισμούς τους παραδίδουμε στη χλεύη της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως τονίζει ο κ. Δένδιας, «είναι ώρα να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κόμμα τους παραλογισμούς του και να αντιληφθεί ότι δεν δικαιούμαστε να παραιτηθούμε από το δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας στη χώρα μας. Καταλήγοντας, στέλνουμε το μήνυμα μέσα και έξω από την πατρίδα μας: Στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια 'ξέφραγο αμπέλι'».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες

«Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Δένδιας το μέγεθος της αποτυχημένης και πολυδιαφημισμένης μνημονιακής του πολιτικής. Μόλις σήμερα το μεσημέρι ενημερωθήκαμε για τους τραυματίες αστυνομικούς, που καλούνται σε συνθήκες προχειρότητας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, και τον αριθμό των μεταναστών που απέδρασαν. Όταν δεν ξέρεις πόσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, όταν δεν ξέρεις το σύνολο των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι λογικό να μην ξέρεις πόσοι φεύγουν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλώνων Βασίλης Καπερνάρος.

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ καταδίκασε την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών, σημειώνοντας πως «για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αμυγδαλέζα έχει βαριές ευθύνες».

«Η δική της πολιτική και η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, εντείνει το κυνήγι σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, εγκλωβίζει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην Ελλάδα, με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη συνθήκη Σένγκεν» αναφέρει το ΚΚΕ, τονίζοντας:

«Ο λαός πρέπει να απαιτήσει το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους το δικαιούνται και ταξιδιωτικών εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από