Ο Κώστας Φιλιππίδης φανερά απαλλαγμένος από το άγχος πέρασε άνετα στον τελικό του επι κοντώ, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης της Μόσχας το Σάββατο το πρωί.

Ο Ελληνας πρωταθλητής ξεκίνησε με ένα άλμα-ζέσταμα στα 5.40 και στη συνέχεια πέρασε χαλαρά (επίσης με την πρώτη προσπάθεια) τα 5.55μ. ύψος που έδινε και την πρόκριση για τον τελικό της Δευτέρας. Από τους 40 συμμετέχοντες, μόλις 11 πέρασαν αυτό το ύψος και μάλιστα μόλις τέσσερις με την πρώτη προσπάθεια.

Η έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός του Βρετανού Στίβ Λιούις που είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.40μ., ενώ αποκλείστηκε και ο Κουβανός Λάζαρο Μπόργκες που έμεινε στα 5.40μ., αποτυγχάνοντας να περάσει τα 5.55μ. που τελικά έδιναν πρόκριση (πέρασαν 13 στον τελικό).

«Όλα πήγαν καλά. Πέτυχα τον πρώτο στόχο, ο μεγάλος αγώνας είναι τώρα τη Δευτέρα» είπε αρχικά ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα εξηγώντας πως με τον κόουτς είχε προετοιμαστεί για πιο δύσκολα πράγματα:

«Με τον προπονητή μου είχαμε ετοιμαστεί για τα 5.70 μέτρα, αυτός ήταν ο σκοπός μας, αλλά τέτοιοι αγώνες σε μεγάλες διοργανώσεις είναι απρόβλεπτοι και φυσικά με ικανοποιεί που με τα 5.55 μέτρα, χωρίς περισσότερο άγχος και προσπάθειες είμαι στον τελικό. Το στάδιο ήταν πολύ καλό και βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, μόνο που προς το τέλος του αγώνα και όταν δοκίμασα στα 5.55μ. ο αέρας γύρισε κόντρα» πρόσθεσε ο αθλητής του Πανελληνίου που θα πάρει μέρος στον έκτο διαδοχικό μεγάλο τελικό της καριέρας του και στον έβδομο στον σύνολο.

Η καλύτερη θέση που έχει πάρει σε τελικό Παγκοσμίου, ήταν το 2011 στο Νταεγού όπου ήταν έκτος. Ο αθλητής μας στη διάρκεια της σεζόν ξεπέρασε τα 5,82 μέτρα, ενώ έχει ρεκόρ από τον χειμώνα 5,83 μέτρα.

Η 13άδα του τελικού: Κουντλίκα (Τσεχία) 5,65 μ, Λαβιλενί Ρ, (Γαλλία) 5,65 μ., Γουόλτερ (ΗΠΑ) 5,55 μ., Μορ (Γερμανία) 5,55 μ., Φιλιππίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 5,55 μ., Ολιβέιρα (Βραζιλία) 5,55 μ., Οττο (Γερμανία) 5,55 μ,. Γιαμαμότο (Ιαπωνία) 5,55 μ., Χολζντέπε (Γερμανία) 5,55 μ. Γενγκ (Σουηδία) 5,55 μ.,Λαβινελί Βαλ. (Γαλλία) 5.55μ., Σε (Κίνα) 5,55 μ. ,Κουτσερνιάνο (Ρωσία) 5,55 μ.

Σε ένα ιδιαίτερα επίπονο μαραθώνιο (που δυσκόλεψε η ασύλληπτη ιδέα των Ρώσων να τον κάνουν μεσημέρι !) στον οποίο ξεκίνησαν 69 αθλήτριες και τερμάτισαν οι 45 η Πόπη Αστροπεκάκη στάθηκε αξιοπρεπώς τερματίζοντας 29η με χρόνο 2ωρ.49’12’’.

«Έτρεξα για τη θέση και πιστεύω ότι τα κατάφερα. Με βοήθησαν πολύ οι προπονητές μου ώστε να μπορέσω να τερματίσω σε ένα δύσκολο αγώνα» τόνισε η ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Τον τίτλο της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας πήρε η Κενυάτισσα Εντνα Κιπλαγκάτ (2.25.44) η οποία υπερασπίστηκε με επιτυχία το θρίαμβό της στο Νταεγού πριν από δύο χρόνια, επικρατώντας σε έναν αγώνα τακτικής της ιταλίδας Βαλέρια Στρανέο (2.25.58) με 3η τη γιαπωνέζα Καγιόκο Φουκούσι (2.27.45).

Τέσσερις ελληνικές συμμετοχές έχουμε την Κυριακή, δεύτερη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Μόσχα. Ο Κώστας Δουβαλίδης κάνει την αρχή το πρωί της Κυριακής (10.07) τρέχοντας στην 4η προκριματική σειρά των 110 μέτρων με εμπόδια. Ακολουθεί στις 17.00 ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ που συμμετέχει στον τελικό των 20χλμ βάδην και λίγο αργότερα (19.00 και 19.10), αρχίζουν τις προσπάθειές τους η Νικόλ Κυριακοπούλου (α’ γκρούπ) και η Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη (β’ γκρούπ) στον προκριματικό του επι κοντώ.

* Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου μεταδίδει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.