Το άρωμα των πετροδόλαρων επιστράτευσε η Σαουδική Αραβία για να πείσει τη Ρωσία να άρει την υποστήριξή της στον Μπασάρ αλ Ασαντ ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του δικτάτορα της Συρίας. Με απεσταλμένο τον πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, η σαουδαραβική μοναρχία προσέφερε στο Κρεμλίνο 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αγοράς όπλων και επενδύσεων ζητώντας ως αντάλλαγμα από τη ρωσική κυβέρνηση την άρση της υποστήριξης στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Μόσχα είναι μαζί με το Ιράν οι πιο πιστοί σύμμαχοι του μπααθικού καθεστώτος στη Συρία. Η προσφορά κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Μπαντάρ αλ Σουλτάν, ο οποίος εκτός από πρίγκιπας είναι και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Τάιμς» που επικαλούνται πηγές από τη Μέση Ανατολή, αλλά και δυτικούς διπλωμάτες, ο Αλ Σουλτάν είχε προσωπική συνάντηση με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Εκτός από την άρση της υποστήριξης στον Ασαντ ο σαουδάραβας απεσταλμένος ζήτησε από τη Μόσχα να μην μπλοκάρει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν «μακρά και σοβαρή». Δεν έγιναν, πάντως, γνωστές οι διαθέσεις του Κρεμλίνου απέναντι στη δελεαστική προσφορά της Σαουδικής Αραβίας.

100.000 θύματα

Η εξέγερση κατά του καθεστώτος Ασαντ άρχισε τον Μάρτιο του 2011. Από τότε έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι