Μέτρα που θα διασφαλίσουν περισσότερο διαφανή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι εντυπώσεις από την πλημμυρίδα δημοσιευμάτων για το ρόλο και τη δράση της NSA.

Είναι εύλογο να τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, είπε αρχικά ο Ομπάμα, πριν αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα για να περιοριστεί η δυνατότητα της NSA να συγκεντρώνει δεδομένα.

Παραδέχτηκε ότι οι κινήσεις έρχονται μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συνεργάτη της NSA. Αλλά, κατά τον Ομπάμα, ο Σνόουντεν, «δεν είναι πατριώτης».

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου (πριν μάλιστα αναχωρήσει για τις θερινές του διακοπές), θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αναθεωρηθεί ο νόμος Patriot ο οποίος τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ανανεώθηκε επί της προεδρίας του

Οι διατάξεις του νόμου θεωρείται ευρέως ότι περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα στο όνομα της ασφάλειας κατά τρομοκρατικών απειλών. Χάρη σε αυτές η NSA μπορεί να συλλέγει μεταδεδομένα, ακόμα και Αμερικανών.

Ωστόσο, κατά τον Ομπάμα, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύσουν απλούς πολίτες, «η παρακολούθηση διεξάγεται για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Ανάμεσα στα άλλα πρόκειται να αναθεωρηθεί η λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου (Foreign Intelligence Surveillance Court) το οποίο εγκρίνει αιτήματα άλλων υπηρεσιών για παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων.

Κατά τον Ομπάμα, στο δικαστήριο θα υπάρχει μόνιμος επίτροπος ο οποίος θα ασχολείται με ζήτημα πολιτικών ελευθεριών ώστε να ακούγεται και μια αντίθετη φωνή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πέρα αυτών θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα της NSA, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη χρησιμότητά τους. «Μπορούμε και πρέπει να είμαστε πιο διαφανείς για τα προγράμματα», εξήγησε.

Ακόμη θα συσταθεί επιτροπή μη κυβερνητικών ειδικών για να επιθεωρήσει τα προγράμματα παρακολούθησης.

Μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα ευρύτατης κλίμακας και εντελώς ανεξέλεγκτα προγράμματα της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζεται από ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα και από μέρος της κοινής γνώμης να τερματίσει τα προγράμματα, τα οποία έχουν υπερασπιστεί κατ΄επανάληψη αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από