Τη μέθοδο να παράγουν υδρογόνο από ζάχαρη βρήκαν επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Σε πειράματα με κοκτέιλ ενζύμων που έφτιαξαν στο εργαστήριο, κατάφεραν να παραγάγουν μικρές ποσότητες υδρογόνου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας.  Το υδρογόνο είναι ένα πολύ καθαρό και αποτελεσματικό καύσιμο γι' αυτό και η NASA το χρησιμοποίησε στα διαστημικά λεωφορεία.  Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα για την εκμετάλλευσή του. Η απελευθέρωση υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα προκαλεί εκπομπές θερμοκηπικών αερίων που βλάπτουν το περιβάλλον. Η άλλη μέθοδος μέσω της ηλεκτρόλυσης είναι εξαιρετικά ακριβή.
Γι' αυτό, οι επιστήμονες στη Βιρτζίνια σκέφτηκαν να παραγάγουν υδρογόνο από τη ζάχαρη. Τα κατάφεραν, δημιουργώντας ένα κοκτέιλ ενζύμων, που δεν υπάρχει στη φύση, στο εργαστήριο. Οταν συνδυάζεται με ξυλόζη, γνωστή και ως ξυλοσάκχαρο, που απαντάται στα περισσότερα φυτά, απελευθερώνεται τριπλάσιο υδρογόνο από ό,τι παράγουν κανονικά οι μικροοργανισμοί.
Επόμενο βήμα είναι να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να μπορέσει να βρει εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Οπως εξηγούν, η μέθοδός τους θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα απεριόριστη πηγή ενέργειας. «Στο μέλλον φθηνοί βιοαντιδραστήρες θα χρησιμοποιούν ζάχαρη και θα παράγουν υδρογόνο με τη βοήθεια αυτών των ενζύμων. Θα είναι τόσο μικρές οι συσκευές, που θα χωρούν σε αυτοκίνητα, όπου το υδρογόνο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό» εξηγεί ο Πέρσιβαλ Ζανγκ, καθηγητής Βιομηχανικής στη Βιρτζίνια. «Σχεδιάζουμε το σύστημα ώστε να είναι πολύ φθηνό και να μπορεί να παράγεται μαζικά», προσθέτει ο ίδιος. Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από τη Shell και ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, καθώς και από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ