Το μυστικό της ταχύτητας του Γιουσέιν Μπολτ αναλύουν μεξικανοί επιστήμονες με ένα μαθηματικό μοντέλο και με τους νόμους της Φυσικής. Το μοντέλο των επιστημόνων εξηγεί τη δύναμη που πρέπει να αναπτύξει και την ενέργεια που πρέπει να καταναλώσει για να νικήσει την αντίσταση του αέρα, η οποία είναι ακόμη ισχυρότερη λόγω του ύψους του (1,98 μ.).

Σύμφωνα με τους ίδιους, όταν ο Μπολτ έκανε τον χρόνο 9.58 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου, το 2009, το οποίο είναι και το παγκόσμιο ρεκόρ, έτρεξε με ταχύτητα 12,2 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 12,1 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ομάδα υπολόγισε ότι η μέγιστη δύναμη του Μπολτ επιτεύχθηκε σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μετά την εκκίνησή του, όταν βρισκόταν στο μισό της μέγιστης ταχύτητάς του. Αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η αντίσταση του αέρα επηρεάζει αμέσως μετά την εκκίνηση τους αθλητές.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι μόλις το 8% της ενέργειας που παρήγαγαν οι μύες του χρησιμοποιήθηκε για την κίνησή του, ενώ το υπόλοιπο απορροφήθηκε από την αντίσταση του αέρα, επίδοση που είναι χειρότερη από αυτή του μέσου ανθρώπου.

«Οι μετρήσεις μάς δείχνουν ότι ο Μπολτ είναι ένας φανταστικός αθλητής. Παρότι η αεροδυναμική του ικανότητα είναι χειρότερη από τον μέσο ανθρώπινο όρο, οι επιδόσεις του είναι εκπληκτικές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ρίξεις τους χρόνους στα σπριντ, ακόμα και εκατοστά του δευτερολέπτου, καθώς όσο πιο γρήγορα τρέχεις τόσο πιο ισχυρή είναι η αντίσταση», εξηγεί στο BBC News ο Χόρχε Χερνάντεζ από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Physics».