Το να μιλάς για τον εαυτό σου είναι τόσο ευχάριστο όσο το σεξ, λένε οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και αυτό δεν ισχύει μόνο για όσους είναι «ψώνια».

Επειτα από έρευνα διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιούνται τα ίδια κέντρα στον εγκέφαλο και συμβαίνουν οι ίδιες χημικές αντιδράσεις.

Είναι και ένας από τους λόγους που μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις δικές μας εμπειρίες με φίλους και γνωστούς. Είναι κάτι στο οποίο αφιερώνουμε μέχρι και το 40% του χρόνου μας.

Ερευνητές στο Εργαστήριο Κοινωνικής Γνωσιακής και Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης του Χάρβαρντ ήθελαν να μάθουν γιατί μας αρέσει τόσο πολύ ο ήχος της φωνής μας και αν αυτό είχε σχέση με τα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση.

Με τεστ στα οποία «διάβασαν» τον εγκέφαλο είδαν ότι, όταν μιλάμε για τον εαυτό μας, η ευχαρίστηση είναι αντίστοιχη με αυτήν κατά τη διάρκεια του σεξ –έτσι, θέλουμε να επαναλαμβάνουμε συχνά αυτή τη δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 195 εθελοντές στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο την ώρα που μιλούσαν για τον εαυτό τους, για τις απόψεις τους επί διαφόρων θεμάτων και για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Στη συνέχεια έκαναν το ίδιο, αλλά μιλώντας για άλλους ανθρώπους.

Οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στις δύο περιπτώσεις και μετά συνέκριναν τα αποτελέσματα. Οταν το άτομο μιλούσε για τον εαυτό του, η δραστηριότητα ήταν έντονη στα τμήματα που σχετίζονται με την έκκριση δοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που εκκρίνεται όταν κάνουμε σεξ, όταν τρώμε σοκολάτα και όταν παίρνουμε κοκαΐνη.