Το γερμανικό πρωτάθλημα έχει αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρείται το πλέον υγιές της Ευρώπης. Εχει κερδίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Γερμανών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης και στη νέα χρονιά κινείται στον αστερισμό του Πεπ Γκουαρντιόλα, του νέου προπονητή της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπάγερν.

Οι γερμανικές ομάδες είναι εύρωστες οικονομικά και έχουν μάθει να ξοδεύουν ανάλογα με τα κέρδη τους, τα οποία δεν είναι και λίγα! Ειναι χαρακτηριστικό ότι τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η γερμανική λίγκα για την περίοδο 2011-2012 είναι αξιοζήλευτα! Τα συνολικά έσοδα των ομάδων της Α’ Κατηγορίας ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7%!

Οι γερμανικοί σύλλογοι εισπράττουν αρκετά χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με βασικό στοιχείο το γεγονός ότι η μοιρασιά είναι δίκαιη. Παράλληλα οι εξαιρετικές γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα φθηνά εισιτήρια έχουν προσελκύσει τον κόσμο στα γήπεδα, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη πληρότητα σε όλη την Ευρώπη!

Η γερμανική λίγκα έχει και την τελευταία περίοδο (2012-2013) την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τα εισιτήρια. Ο μέσος όρος σε κάθε αγωνιστική στη Γερμανία ήταν 42.000 εισιτήρια, τη στιγμή που η Πρέμιερ Λιγκ είχε 36.000. Γερμανική πρωτιά στον τομέα των εισιτηρίων είχαμε και σε επίπεδο συλλόγων, αφού η Ντόρτμουντ είχε μέσο όρο 80.482, με δεύτερη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (75.530) και τρίτη την Μπαρτσελόνα (71.350).

Φυσικά, ο πλουσιότερος σύλλογος θεωρείται η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν, η ομάδα που σάρωσε ό,τι βρήκε μπροστά της στην περυσινή περίοδο. Αρχισε με την κατάκτηση του σούπερ καπ, συνέχισε με το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ και ολοκλήρωσε με το Κύπελλο. Ο προπονητής Γιουπ Χάινκες αποχώρησε ως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στον Πεπ Γκουαρντιόλα, που άρχισε ήδη να αισθάνεται την πίεση. Μία χρονιά που δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για την Μπάγερν, αφού ηττήθηκε στον πρώτο επίσημο αγώνα, το σούπερ καπ, από την Ντόρτμουντ. Η ομάδα στης Βεστφαλίας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και εφέτος η μεγάλη αντίπαλος της Μπάγερν στη μάχη για τον τίτλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών δεν προβλέπονται εκπλήξεις συγκριτικά με την περυσινή περίοδο, αφού πίσω από αυτές τις ομάδες αναμένεται να είναι και πάλι οι Λεβερκούζεν, Σάλκε.

Η Μπάγερν ήταν στο προσκήνιο και της μεταγραφικής κίνησης, αφού πήρε από την Ντόρτμουντ τον διεθνή Μάριο Γκέτσε πληρώνοντας τη ρήτρα του συμβολαίου του, 37 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για γερμανό ποδοσφαιριστή. Λίγο αργότερα ήρθε και ο Τιάγκο Αλκάνταρα, αφού δόθηκαν 25 εκατ. συνολικά στην Μπαρτσελόνα.

Η Λεβερκούζεν διατήρησε τον περυσινό πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Στέφαν Κίσλινγκ (25 γκολ), αλλά έχασε τον Αντρε Σίρλε ο οποίος μετακόμισε στην Τσέλσι.

Στα αξιοσημείωτα των μεταγραφών στη Γερμανία και η μετακίνηση του έλληνα διεθνούς Σωκράτη Παπασταθόπουλου από τη Βέρντερ Βρέμης στην Ντόρτμουντ.