Με αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση ανταμείβεται η «κοπάνα» από την εργασία στο Δημόσιο. Το καθεστώς αυτό περιγράφει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έπειτα από νέους ελέγχους που πραγματοποίησε σε δημόσιες υπηρεσίες.

Αγνωστη λέξη αποτελεί το οκτάωρο για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σύνηθες φαινόμενο αποτελούν και οι αδικαιολογήτως απόντες, με κάποιους μάλιστα να προτιμούν συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας που κατά τύχη συνδέονται με Σαββατοκύριακα.

Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται σε νέο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, που αφορά ελέγχους στον ΕΟΤ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το πρώην ΤΕΑΥΕΚ, που έγιναν στο πλαίσιο του σαφάρι που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον εντοπισμό κοπανατζήδων, οι οποίοι θα αποτελέσουν δεξαμενή για τις 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στον ΕΟΤ μόνον τρεις στους δέκα υπαλλήλους εμφανίζονται συνεπείς στην τήρηση του ωραρίου και στην τακτική παρουσία τους στην υπηρεσία. Αντιθέτως, ο έλεγχος που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι το 69,6% των υπαλλήλων δεν συμπλήρωσαν το ωράριο. «Από τους 121 υπαλλήλους που αποδεδειγμένα δεν τήρησαν τον χρόνο εργασίας, ο υπολειπόμενος χρόνος 33 εξ αυτών ξεπέρασε αθροιστικά τον εργασιακό χρόνο μιας ημέρας, ενώ 65 υπάλληλοι είχαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες παραλείψει να σημάνουν τον χρόνο εργασίας τους, ως ώφειλαν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο ΕΤΕΑ, όπου σε δύο διαδοχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, τον Οκτώβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013, προέκυψε ότι ποσοστό 74,54% και 67,27% αντίστοιχα δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας.

«Παρά τα ανωτέρω, οι αρμόδιες διευθύνσεις Διοικητικού και των δύο φορέων δεν μερίμνησαν ως ώφειλαν για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων. Αντίθετα μάλιστα, σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με ελλιπές ωράριο χορηγήθηκε αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση», σημειώνεται στο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ.

Στο πόρισμά του το Σώμα ζητεί για τον λόγο αυτόν από τις διοικήσεις των φορέων να προχωρήσουν στην «αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων και στον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών στους ασυνεπείς υπαλλήλους και στα όργανα που, αν και έχουν τη σχετική ευθύνη, παραλείπουν να ελέγξουν την τήρηση του χρόνου εργασίας».

«ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ». Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση των εργαζομένων στον ΕΟΤ αποδίδει τις απουσίες υπαλλήλων στο γεγονός ότι το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ «αφορά τον μήνα Νοέμβριο 2012 ο οποίος ήταν μήνας απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η πρόσβαση στο κέντρο ήταν δύσκολη για όλους του εργαζομένους και όχι μόνο του ΕΟΤ».

Μητσοτάκης: Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν

«Η για πρώτη φορά συστηματική προσπάθεια ελέγχου της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, επιβραβεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών και εργατικών υπαλλήλων και παράλληλα δίνει ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής στους κοπανατζήδες», σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΚ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι έλεγχοιθα συνεχιστούν