Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες ο 60χρονος που κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού σε δασική έκταση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος του 18ου χιλιομέτρου στη Βαρυμπόμπη την επομένη της μεγάλης εκεί πυρκαγιάς.

Στο αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί ένα μπιτόνι με βενζίνη και 3 αναπτήρες. Μετά την απολογία του στον ανακριτή τού επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο ίδιος επέμεινε και την Πέμπτη ότι είναι αθώος λέγοντας ειρωνικά πως «ό,τι πηγάδι έχει καεί σε όλη την Αττική, το έχω κάψει εγώ. Δεν πιάνουν τους πραγματικούς εμπρηστές, αλλά σωστούς οικογενειάρχες», ενώ και ο συνήγορός του Δημήτρης Σφυρής υποστήριξε ότι ο 60χρονος πρώην αυτοκινητιστής δεν βρέθηκε ως εμπρηστής το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή όπου συνελήφθη αλλά γιατί ήθελε να μαζέψει πέτρες και να χτίσει ένα πέτρινο σπίτι για την κόρη του στον Βαρνάβα, όπως είχε κάνει και για την άλλη κόρη του στο Καπανδρίτι. Ο δικηγόρος προσκόμισε και φωτογραφίες που δείχνουν, όπως είπε, ότι ο 60χρονος συγκέντρωνε πέτρες στον Βαρνάβα ώστε να αρχίσει να χτίζει.

Στο μεταξύ, ο 39χρονος ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης για εμπρησμό από πρόθεση σε δάσος το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ομολόγησε ότι προκάλεσε την πυρκαγιά που αποτέφρωσε περίπου 20 στρέμματα με πεύκα στους Προμάχους Πέλλας με τη χρήση αναπτήρων, βαμβακιού και οινοπνεύματος. Ο δράστης οδήγησε τους αστυνομικούς κοντά στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς, καθώς και σε δύο αποθήκες όπου είχε αποκρύψει μια φιάλη οινοπνεύματος και δύο αναπτήρες.

Μπαράζ πυρκαγιών. Χθες οι πυροσβέστες δεν ήξεραν πού να πρωτοτρέξουν καθώς ξεσπούσαν απανωτές φωτιές. Από το απόγευμα (19.05) οι φλόγες έκαιγαν χαμηλή βλάστηση σε πλαγιά στο Πόρτο Ράφτη κοντά σε σπίτια, στο Αυλάκι. Στη Φωκίδα, όπως και στις αρχές της εβδομάδας, πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στα Καστέλλια Δήμου Γραβιάς σε δασική έκταση. Πύρινο μέτωπο εξελισσόταν σε δασική έκταση στο Γεράκι Δήμου Ηλιδας στην Ηλεία, όπως και στη Στίρφακα Δήμου Λαμιέων στη Φθιώτιδα όπου αποτέφρωσε ξηρά χόρτα και πουρνάρια (υπό μερικό έλεγχο από τις 19.15). Μεικτή βλάστηση κατέκαιγε ολημερίς η φωτιά στη θέση Ρουπακιά Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα, ενώ χαμηλή βλάστηση κάηκε στη θέση Φιολίτης Ζακύνθου (υπό μερικό έλεγχο από τις 17.50).

Και σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική καιΝότια Εύβοια.