Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του σήμερα, Παρασκευή το πρωί.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως και αναλυτικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων τόσο με τον Πρόεδρο Ομπάμα όσο και με τον αμερικανό υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από διπλωματικές πηγές, εκτίμησε ότι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν συμφωνήσει ως προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν σε στενή επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον».

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει πιθανότατα συνάντηση με τον κ. Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την τελευταία εβδομάδα το Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στον αμερικανό υπουργό ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο βάρος που έχει για τα εθνικά θέματα να εκφράζεται με μια φωνή, όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά η χώρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος «έδωσε ήδη οδηγίες στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία των κινήσεων που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και τη συνέχεια των σημείων που εθίγησαν στις συζητήσεις αυτές».