Το τρικ ήταν απλό: ο εφοριακός θα συμπλήρωνε ψεύτικους αριθμούς πρωτοκόλλου στις βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης και ο φορολογούμενος θα μπορούσε να αποφύγει τα πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσει καθώς δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Για την ακρίβεια ο φορολογούμενος κατασκεύαζε οικοδομή από το 2000 έως και το 2007 και δεν είχε δηλωθεί η τεκμαρτή δαπάνη ανέγερσης, ενώ ο πίνακας δαπανών περιείχε ανακριβή στοιχεία και τα σχετικά παραστατικά ήταν ελλιπή. Ο εφοριακός που υπηρετούσε τότε σε ΔΟΥ του Ιονίου ήταν πρόθυμος να πάρει το ρίσκο και να συμπληρώσει ψευδείς αριθμούς πρωτοκόλλου.

Ωστόσο, δεν έμεινε σε αυτό και μόνο το περιστατικό. Την ίδια ημέρα «εξυπηρέτησε» και δεύτερο φορολογούμενο με το ίδιο ακριβώς κόλπο, χωρίς μάλιστα να έχει τη σχετική αρμοδιότητα και, φυσικά, χωρίς να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

Το συγκεκριμένο αδίκημα, εκτός από πειθαρχικό είναι και ποινικό, ενώ η απόφαση ακόμα εκκρεμεί. Οσον αφορά την πειθαρχική ποινή, το Συμβούλιο που εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε να επιβάλει στον πρώην πια εφοριακό υπάλληλο πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε τον Μάιο του 2012, ενώ είχε αφαιρεθεί το δικαίωμα της ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιος Διοίκησης.