Οι έλεγχοι άρχισαν από ένα μικρής σημασίας γεγονός, από την καταγγελία για τη χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου. Επειτα από ένορκες καταθέσεις συναδέλφων οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ χρησιμοποιούσε συστηματικά τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα για να πηγαίνει στο σπίτι του μετά τη δουλειά. Δεν ήταν όμως δυνατόν να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των χιλιομέτρων που «καταχράστηκε» ο εφοριακός, καθώς δεν μπορούσαν να υπολογίσουν πόσα από αυτά είχαν διανυθεί για υπηρεσιακούς λόγους. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αποδείχθηκε επίσης ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραποιούσε τα δελτία κίνησης των οχημάτων, έτσι ώστε να καλύπτει τα ίχνη του. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι ο ίδιος εφοριακός είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογουμένων με εικονικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ελέγχων βρέθηκε και άλλος υπάλληλος του ΣΔΟΕ να έχει υποπέσει σε παράπτωμα: ο εφοριακός ασκούσε «φορτική πίεση κυρίως στα μέλη της ομάδας ελέγχου αλλά και στους προϊσταμένους του τμήματός του και της Διεύθυνσής του προκειμένου να διαγράψουν τις παραβάσεις της επιχείρησης του συγγενούς του». Και για άλλους δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας οι επιθεωρητές αποφάσισαν ότι επέδειξαν αμέλεια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, καθώς έκαναν ελλιπείς ελέγχους σε θέματα αρμοδιότητάς τους.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους τέσσερις εγκαλούμενους. Για τον πρώτο, ο οποίος χρησιμοποίησε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, παραποίησε δημόσια έγγραφα και υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις τρίτων με εικονικά στοιχεία αποφασίστηκε ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τον δεύτερο υπάλληλο, που άσκησε πιέσεις ώστε να κάνουν οι συνάδελφοι τα στραβά μάτια για συγγενή του, αλλά και για έναν από τους δύο εφοριακούς που δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους ορίστηκε πρόστιμο αποδοχών τριών μηνών σε ισόποσες δόσεις του 1/5 του μισθού τους. Για τον τελευταίο υπάλληλο η ποινή ανήλθε σε πρόστιμο αποδοχών δύο μηνών.

Τη Δευτέρα, στο δεύτερο μέρος της σειράς: «Απαίδευτοι» εκπαιδευτικοί