Την στήριξη του Λευκού Οίκου στην Αθήνα και την προτροπή για οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, υπογραμμίζουν τα ξένα ΜΜΕ που αναφέρονται στην συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι New York Times γράφουν πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να βρει τρόπους να αναπτυχθεί η οικονομία της την ώρα που προσπαθεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες», σημειώνοντας πως στη συνάντηση τονίστηκε ότι μόνο οι μειώσεις δαπανών δεν μπορούν να «βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ευημερία».

«Ο Ομπάμα εκφράζει στήριξη για την ελληνική ηγεσία» γράφει στον τίτλο της η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναλάβει τις σκληρές προσπάθειες που απαιτούνται».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης την «έμφαση που έδωσε ο Ομπάμα σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη έναντι όσων επικεντρώνονται σε περικοπές, σε αντίθεση με αυτές που προωθούνται από την Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές έκτακτης ανάγκης της χώρας».

Η Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα, «πιθανότατα ζητά επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ να πιέσει τη Γερμανία να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι χώρες του ευρώ».

Από την πλευρά της, η Washington Post αναφέρει στον τίτλο της: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός προωθεί την χώρα του ως "πόλο σταθερότητας"».

«Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και στήριξή του στην προσπάθεια να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα» λέει η εφημερίδα σχετικά με τη συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο.

Η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal (WSJ Deutschland) τιτλοφορεί το κείμενό της για την επίσκεψη: «Ο Ομπάμα καλεί για αλλαγή πλεύσης στην Ελλάδα», λέγοντας πως ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε ανοικτά την στήριξή του στον έλληνα Πρωθυπουργό και τόνισε ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φτάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης».

«Αρκετοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί έναν νέο κούρεμα, ωστόσο τέτοιες εκκλήσεις πριν τις (γερμανικές) εκλογές του φθινοπώρου πιθανότατα θα εξανεμίζονταν χωρίς επίδραση» γράφει.

Και η Welt αναφέρει στον τίτλο της πως «ο Ομπάμα καλεί για πολιτικές στην Ελλάδα που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη», τονίζοντας την αναφορά του αμερικανού Προέδρου πως «η λιτότητα μόνο δεν είναι λύση».

Ο Ομπάμα «επαινεί την Ελλάδα για τις θαρραλέες και δύσκολες προσπάθειές της» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας όμως επίσης την έμφαση που έδωσε ο αμερικανός Πρόεδρος στο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί.

Ο γερμανικός Τύπος σήμερα για τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα

Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και κυρίως στην τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για «περισσότερη ανάπτυξη» στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα στο σύνολο του γερμανικού Τύπου.

«Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Die Welt» και «Der Handelsblatt».

Στην πρώτη γίνεται ακόμη λόγος για «στήριξη» που έλαβε η Ελλάδα «που υποφέρει από την κρίση» από τον Μπαράκ Ομπάμα και για «αγόρευση» του αμερικανού Προέδρου υπέρ του «να μην ξεχαστεί η ανάπτυξη μέσα σε όλη τη λιτότητα». Αναφέρει δε ότι αυτό η (γερμανική) κυβέρνηση «μάλλον δεν το ακούει ευχάριστα».

Παραθέτει, εξάλλου, τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και σχετικά με τις «τεράστιες θυσίες» που έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες.

Η «Handelsblatt» αναφέρει επιπλέον ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «επαίνεσε την προσπάθεια του έλληνα Πρωθυπουργού για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η «Wall Street Journal Deutschland» στην ηλεκτρονική της σελίδα, υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα ζητά αλλαγή πορείας για την Ελλάδα», επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «στήριξε δημοσίως την επιβαρυμένη με χρέη Ελλάδα» και μεταφέρει τις δηλώσεις των δύο ηγετών από τον Λευκό Οίκο.

«Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει για ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα, αλλά τέτοιες απαιτήσεις δεν θα είχαν καμία επίδραση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο», τονίζει ακόμη η εφημερίδα.

Ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται στη «Sueddeutsche Zeitung», στη «Stuttgarter Zeitung», στη «Die Zeit» και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Stern», όπου τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από το σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από