Με τη διαβεβαίωση του αρχεισαγγελέα του Μιλάνου ότι δεν πρόκειται να εισηγηθεί τη φυλάκιση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι άρχισε χθες η Γερουσία να εξετάζει το θέμα της αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από το Σώμα. Απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο αρχεισαγγελέας διαβεβαίωνε ότι η πρόθεσή του να μην προτείνει τη φυλάκιση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι προϊόν ευνοιοκρατίας αλλά δύο κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για όλους τους ιταλούς πολίτες: το ένα είναι το προχωρημένο της ηλικίας του Καβαλιέρε και το άλλο ο συνωστισμός στις ιταλικές φυλακές.

Σε κάθε περίπτωση, η καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων δίνει την αίσθηση ότι το άστρο του έχει αρχίσει να σβήνει. Ακόμη και αν δεν χάσει τη θέση του στη Γερουσία τώρα, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων που του επιβλήθηκε σημαίνει ότι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Δεν αποκλείεται όμως το όνομα Μπερλουσκόνι να συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη την επικαιρότητα στην Ιταλία. Κι αυτό, γιατί φαίνεται ότι την ώρα που σβήνει το άστρο του πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης ανατέλλει αυτό της μεγάλης κόρης του Μαρίνας.

Γεννημένη το 1966 στο Μιλάνο, η Μαρίνα Ελβίρα Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε τις σπουδές στη Νομική και στις Πολιτικές Επιστήμες από το πρώτο έτος για να αφιερωθεί στις επιχειρήσεις της οικογένειας. Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας της αυτοκρατορίας του πατέρα της, για να καθήσει στο τέλος στον θρόνο του εκδοτικού οίκου Mondadori και της εταιρείας τηλεοπτικών προγραμμάτων Fininvest. Το 2007, όταν η Μαρίνα ήταν 41 ετών, τοποθετήθηκε από το περιοδικό «Forbes» στην 33η θέση της λίστας με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Μετά την καταδίκη του πατέρα της, η Μαρίνα πύκνωσε τις εμφανίσεις της στο πλευρό του. Συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις στη βίλα του στο Μιλάνο με τα στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι. Πολλοί, λοιπόν, υποπτεύονται ότι ο γραμματέας του PdL Αντζελίνο Αλφάνο ασκεί ένα είδος αντιβασιλείας έως ότου αναλάβει την ηγεσία του κόμματος η Μαρίνα.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι γεμάτος εκπλήξεις. Πριν από έναν μήνα θα έλεγα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απίθανη. Τώρα αρχίζω να πιστεύω ότι είναι δυνατό», δήλωσε στους βρετανικούς «Τάιμς» ο Αντόνιο Τζιμπέλι, καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Μπερλουσκόνι. «Ο Μπερλουσκόνι έχει μια δυσκολία να δεχθεί την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή. Σαν τη Βασίλισσα της Βρετανίας, όμως, θα μπορούσε να παραιτηθεί υπέρ του νόμιμου διαδόχου του», προσέθεσε ο ίδιος. Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι κλείνει το προσεχές Σάββατο τα 47 της χρόνια. Σύμφωνα με την «Τζορνάλε», στις πιέσεις που δέχεται να ασχοληθεί με την πολιτική απαντά «όχι». Οπως προσθέτει όμως η οικογενειακή εφημερίδα, «μάλλον περιμένει την κατάλληλη στιγμή».