Με έμφαση και στα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε δήμου, όπως τα πληθυσμιακά ή αν πρόκειται για αστικούς, ηπειρωτικούς, νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους, θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος είναι να καθοριστούν άμεσα τα κριτήρια αξιολόγησης ώστε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στους δήμους.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα γίνει κατάργηση υπηρεσιών και διευθύνσεων των δήμων και οι υπάλληλοι που θα βρεθούν να πλεονάζουν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ώστε στη συνέχεια να μετακινηθούν, κατά κύριο λόγο σε άλλους δήμους.

Αρχικός στόχος θα είναι να μετακινηθούν εντός των ορίων του νομού όπου ήδη απασχολούνται, αλλά αν δεν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός κενών θέσεων τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο και να μεταφερθούν σε άλλες όμορες περιοχές.

Ηδη ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των υπηρεσιών του. Βάσει αυτής και έπειτα από συνταξιοδοτήσεις και την αποχώρηση περίπου 2.000 μέσω διαθεσιμότητας (δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες), προκύπτει ότι παρουσιάζει ελλείψεις σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Μετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενδιαφέρον για την άντληση μέρους των δημοτικών αστυνομικών εξέφρασαν το υπουργείο Εσωτερικών για υπηρεσίες ελέγχου αλλοδαπών, το υπουργείο Ανάπτυξης για αγορανομικούς ελέγχους, το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ.

Αντιστοίχως, από τους 2.000 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα οι 1.300 θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Υγείας, 300 στους δήμους και οι υπόλοιποι θα απασχοληθούν ως ωρομίσθιοι.

n Καταστροφική για την μεταρρυθμιστική πορεία των Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην παραγωγή νέας γνώσης θα είναι η πιθανή απομάκρυνση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμπειρων διοικητικών υπαλλήλων και μελών ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας. Αυτό τονίζουν με ανακοίνωσή τους 5 μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.