Πολύ σκληρός στην προανάκριση εμφανίστηκε χθες ο 60χρονος που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης από αστυνομικούς τη στιγμή που είχε προετοιμάσει σωρό με ξύλα και χόρτα σε δασώδη περιοχή στη Βαρυμπόμπη έχοντας μαζί του αναπτήρες και εύφλεκτο υγρό. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμπεται σήμερα το μεσημέρι ενώπιον τακτικού ανακριτή.

Χωρίς να είναι σε θέση να δώσει καμία πειστική εξήγηση για τη βραδινή παρουσία του στις 10.30 στον παράδρομο της Εθνικής Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του 18ου χιλιομέτρου, ο κατηγορούμενος επιχείρησε να δικαιολογήσει με τον τρόπο του τα ερωτήματα που του τέθηκαν από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επικαλέστηκε ότι βγήκε βόλτα στην περιοχή. Δεν ήταν, πάντως, σε θέση να εξηγήσει γιατί έκοψε έως και τα σύρματα της περίφραξης για να μπει στο δάσος μέσα στο σκοτάδι. Ούτε και γιατί είχε στο σπίτι του – έστω κενά – μπιτόνια βενζίνης τέτοια εποχή. «Εσταζε βενζίνη το αυτοκίνητό μου και ήθελα να έχω μαζί μου καύσιμα για συμπλήρωμα», δικαιολογήθηκε σχετικά με το άλλο μπιτόνι γεμάτο με βενζίνη που βρήκαν οι αστυνομικοί στο αμάξι του το βράδυ της σύλληψής του. Το χωρίς πινακίδες ΙΧ του 60χρονου κίνησε τις υποψίες των ανδρών της Ασφάλειας που περιπολούσαν στην περιοχή την επομένη της δεύτερης μέσα σε λίγες ημέρες μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε μεταξύ Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων. «Το είχα αγοράσει από μάντρα με παλιατζίδικα, γι’ αυτό και δεν είχε πινακίδες…», αρκέστηκε να πει στους αστυνομικούς. Οσο για τους τρεις αναπτήρες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του, αν και ο ίδιος δεν είναι καπνιστής, αποκρίθηκε πως τους είχε «έτσι…». Οι αστυνομικοί, ωστόσο, τον βρήκαν προχθές το βράδυ να έχει φτιάξει με τα χέρια του έναν σωρό από ξύλα και χόρτα και εκτιμούν ότι ήταν έτοιμος να του βάλει φωτιά. «Μαζεύω πέτρες, είμαι συλλέκτης τους. Εσκαβα για να τις βγάλω από τη γη και γι’ αυτό μαζεύτηκε ο σωρός αυτός», απάντησε στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Ο συλληφθείς, ο οποίος δεν ζήτησε χθες δικηγόρο, είναι άνεργος αυτοκινητιστής και κατοικεί στο Καπανδρίτι, περιοχή όπου σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και φέτος αλλά και παλαιότερα οι πυρκαγιές είναι αρκετά συχνές. Στο παρελθόν έχει συλληφθεί για παράνομη υλοτομία, ενώ πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ανακρίθηκε για τη μικρής έκτασης φωτιά που ξέσπασε στον Διόνυσο όπου βρέθηκε να κινείται, πλην όμως δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του. Και τώρα, τουλάχιστον προς το παρόν, στη ΔΑΕΕ δεν είναι ακόμα σε θέση να «δέσουν» τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο και για άλλες περιπτώσεις, πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό που οδήγησε στην επ’ αυτοφώρω σύλληψή του. Για την ώρα αναζητούν στοιχεία που να τον συνδέουν ενδεχομένως με τις δύο φετινές φωτιές στη Βαρυμπόμπη όπου συνελήφθη ή και με άλλες πυρκαγιές στην Αττική.

n Συνελήφθη χθες το βράδυστην περιοχή Πρόμαχοι Αριδαίας Πέλλας 34χρονος για εμπρησμό 20 στρεμμάτων δάσους και ομολόγησε την πράξη του.