Η Ράνια, μητέρα τριών παιδιών και μόνη, περιμένει στο σαλόνι του σπιτιού της τη βοήθεια. Τα μεροκάματα που καταφέρνει να φέρει στο σπίτι η αδελφή της από περιστασιακές εργασίες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η ίδια, άνεργη και διαβητική, έχει δώσει τα στοιχεία της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μαζί με δεκάδες άλλες μονογονεϊκές οικογένειες που αναζητούν στήριξη. Υφίσταται κι αυτή μία από τις όχι και τόσο γνωστές συνέπειες της οικονομικής κρίσης: όσο η τελευταία βαθαίνει και στραγγίζουν οι χορηγίες στήνονται λίστες αναμονής ακόμη και για επισιτιστικά προγράμματα.

Κατά καιρούς η Ράνια έχει λάβει δέματα με λάδι, ζάχαρη και ζυμαρικά από διάφορες οργανώσεις. Ακόμη και η διευθύντρια του σχολείου της μικρότερης κόρης της έχει βοηθήσει την οικογένεια με τρόφιμα.

Το σπίτι τους στον Κολωνό είναι μικρό αλλά φιλόξενο. Με χαμογελαστά πρόσωπα καδραρισμένα στους τοίχους, μαρτυρίες αλλοτινών καλύτερων εποχών. Η Ράνια δείχνει τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, παραδέχεται ότι ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν θέλει ωστόσο να δημοσιοποιήσει το πλήρες όνομά της.

ΕΚΤΟΣ 120 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Ακόμη και στην ίδια πολυκατοικία υπάρχουν γείτονες που αγνοούν την οικονομική κατάστασή της. Ελπίζει ότι σχετικά σύντομα θα εξυπηρετηθεί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Μια πρόσφατη εκστρατεία υποστήριξης από την οργάνωση κατάφερε να καλύψει για το καλοκαίρι τις ανάγκες 400 οικογενειών. Τα χρήματα της χορηγίας όμως δεν έφταναν και για άλλους. Περίπου 120 οικογένειες επιπλέον ενδιαφέρθηκαν –ανάμεσά τους και αυτή της Ράνιας –και τώρα βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής.
«Εχουν περιοριστεί και οι χορηγίες που δεχόμαστε σε χρήματα ή τρόφιμα από διάφορες εταιρείες και δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα», εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Δώρα Παπαδοπούλου, τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας στον Ερυθρό Σταυρό. Η ροή των τροφίμων έχει αραιώσει στην κεντρική αποθήκη της οργάνωσης από τον περασμένο Μάιο και από εφέτος οι υπεύθυνοι προσπαθούν να ιεραρχήσουν τις ανάγκες, όσο επίπονη κι αν είναι αυτή η διαδικασία σε ψυχολογικό επίπεδο.
Δίνουν προβάδισμα στις πολυμελείς οικογένειες, σε όσες έχουν κάποιον άνεργο ή σε εκείνες που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. «Παλαιότερα δεν ζητούσαμε τα οικονομικά τους δεδομένα. Αρκούσε μια επίσκεψη των κοινωνικών λειτουργών στο σπίτι της οικογένειας. Τώρα όμως πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Να δούμε ποιος χρειάζεται πιο άμεσα την ενίσχυση», λέει η κυρία Παπαδοπούλου.
Η αναμονή δεν περιορίζεται σε αυτή την οργάνωση. Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μάξιμο Παπαγιάννη, περίπου 800 οικογένειες ζητούν να συμμετάσχουν στο επισιτιστικό πρόγραμμα του κέντρου στήριξης της ελληνικής Εκκλησίας. Αιτήματα που συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους μήνες και η Αρχιεπισκοπή ψάχνει χρηματοδότηση –απευθυνόμενη και στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών –για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Από τα συσσίτιά της ήδη μοιράζονται στην Αττική 13.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, ενώ κάθε μήνα δίνονται ξεχωριστά 10.000 δέματα με τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.
Η ελληνική επισιτιστική κρίση απασχόλησε αυτή την εβδομάδα και τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα βρετανίδα δημοσιογράφος ανέφερε ότι άπορες οικογένειες κινδυνεύουν να πεινάσουν μέσα στον Αύγουστο καθώς οι ενορίες διακόπτουν τα συσσίτιά τους για να κάνουν διακοπές οι εθελοντές. Ωστόσο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης –και δεν αναφέρει η βρετανική εφημερίδα -, στις ενορίες που κλείνουν τα συσσίτιά τους αντί για μαγειρεμένο φαγητό μοιράζονται κούτες με τρόφιμα: όσπρια, ζυμαρικά και κονσέρβες. Προσθέτει εξάλλου ότι η Αρχιεπισκοπή είχε προβεί στις απαραίτητες συστάσεις προς τις ενορίες για να συνεχιστεί η βοήθεια.
Παράλληλα, το κεντρικό συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς, το οποίο δεν διακόπτει ποτέ τη λειτουργία του, πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον μερίδες για να καλύψει την αύξηση που αναμένεται στη ζήτηση. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σιτίζονται καθημερινά εκεί. Μαζί με τους απόρους των ενοριών θα δεχτεί και πολίτες που συνήθως εξυπηρετούνται από υπηρεσίες άλλων δήμων και πρόκειται να κλείσουν λόγω των διακοπών του Αυγούστου.
Τη συνέχιση της βοήθειας επιβεβαίωσαν και εκπρόσωποι ναών στους οποίους απευθύνθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ». Στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα στα Ανω Πατήσια οι εθελοντές δεν μαγειρεύουν από το τέλος Ιουνίου. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στις κουζίνες. Εως τότε όμως οι 60 άνθρωποι που εξυπηρετούνται από εκεί μπορούν δύο φορές την εβδομάδα να παίρνουν δέματα με τρόφιμα.
Το ίδιο ισχύει και στην εκκλησία Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή του Γκύζη, όπου τον Αύγουστο δεν μοιράζεται μαγειρεμένο φαγητό. Η διακοπή των συσσιτίων δεν παρατηρείται σε όλες τις εκκλησίες ούτε διαρκεί παντού το ίδιο. Το πρόγραμμά τους καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό και τις δυνατότητες των εθελοντών.

Προτεραιότητες στα αιτήματα

«Παλιότερα δεν ζητούσαμε τα οικονομικά δεδομένα των οικογενειών που ζητούσαν επισιτιστικά προγράμματα. Αρκούσε μια επίσκεψη των κοινωνικών λειτουργών στο σπίτι της οικογένειας. Τώρα όμως πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Να δούμε ποιος χρειάζεται πιο άμεσα την ενίσχυση», λέει η κ. Δώρα Παπαδοπούλου από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό