Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο που καταθέτει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Στόχος είναι οι αλλαγές να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην πρώτη τάξη του Λυκείου.

Με το νέο σύστημα, τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μειώνονται από έξι σε τέσσερα και τα επιστημονικά πεδία περιορίζονται από πέντε σε τέσσερα. Ο βαθμός του απολυτηρίου κάθε τάξης του Λυκείου θα προσμετράται στον βαθμό των Πανελλαδικών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Στην Α’ τάξη όλα τα μαθήματα που θα διδάσκονται οι μαθητές θα είναι γενικής παιδείας. Αντίθετα, στη Γ’ τάξη θα είναι περισσότερες οι ώρες των μαθημάτων Κατεύθυνσης.

Το σχέδιο νόμου για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο αναμένεται να τεθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι με τις αλλαγές που προτείνονται να σταματήσει να είναι το Λύκειο ένα τεράστιο φροντιστήριο και να παρέχει τη γενική παιδεία που χρειάζονται οι μαθητές. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ώρες διδασκαλίας στα μαθήματα Κατεύθυνσης θα είναι περισσότερες μόνο στη Γ’ τάξη. Στόχος δηλαδή είναι οι μαθητές να μην εγκαταλείπουν από την Α’ τάξη κιόλας τα μαθήματα Γενικής Παιδείας δίνοντας βάρος μόνο στα Κατεύθυνσης.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου έρχεται έπειτα από 5 χρόνια διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα κόμματα.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Μετά τη Γ’ τάξη θα ισχύει μία προαιρετική «τάξη μαθητείας» με στόχο οι μαθητές να εκπαιδεύονται με αμοιβή στον χώρο εργασίας πάνω στην ειδικότητα που έχουν σπουδάσει. Η λειτουργία αυτής της τάξης θα είναι σε συνεργασία του ΟΑΕΔ με το υπουργείο Παιδείας.