Καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, που υπογράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Περιβάλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση και έκανε λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και για σημαντικό παράγοντα ως προς τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και σε άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.

Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης EuroAsiaInterconnector, το οποίο θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2.000 MW και μήκους 870 χιλιομέτρων στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη, απ' όπου θα μπορεί να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας.

Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από