Το κόστος της ενέργειας στη μέση τάση έχει αυξηθεί από το 2005 μέχρι σήμερα κατά 45%, ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%. Αυτό επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και παράλληλα εκτιμούν ότι αντίστοιχα στην υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια το κόστος της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τις μειώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ ως επικοινωνιακό τέχνασμα ενώ σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η διοίκηση της ΕΒΙΚΕΝ «η τελική εικόνα είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η τιμή της κιλοβατώρας στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδεικτικά στη Γερμανία είναι 49 ευρώ και στη Γαλλία 42 ευρώ». Οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζουν ότι «με τα τιμολόγια αυτά θα συνεχιστεί η αποβιομηχάνιση και η μείωση των θέσεων εργασίας».
Αν και οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ αναγνωρίζουν στη ΔΕΗ ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους, επεσήμαναν ότι δεν έχει γίνει το ίδιο στα λοιπά στοιχεία που συνθέτουν το τελικό τιμολόγιο που πληρώνουν οι βιομηχανίες. Δηλαδή το κόστος χρήσης των δικτύων, που είναι ρυθμιζόμενο, τους φόρους (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο), το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), που αντικατοπτρίζει κυρίως το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών όπου ισχύουν τα ίδια τιμολόγια με την ηπειρωτική χώρα αλλά το κόστος παραγωγής με τις πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος είναι πολλαπλάσιο.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ