Στο Ρέθυμνο δημιουργείται το πρώτο υδατοδρόμιο της Κρήτης. Τη μελέτη, κατασκευή και αδειοδότηση του υδατοδρομίου ανέλαβε η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια μετά τη σύμβαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον ερχόμενο Νοέμβριο να αρχίσουν πιλοτικά οι πρώτες πτήσεις. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση, όπως έλεγαν χθες πηγές από τα Ελληνικά Υδατοδρόμια, ότι θα έχει προχωρήσει η αδειοδότηση του υδατοδρομίου έως τα τέλη Οκτωβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί η ενοικίαση των πρώτων υδροπλάνων από το εξωτερικό.

Η Κρήτη μαζί με τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Νησιά του Ιονίου είναι οι πρώτοι σχεδιαζόμενοι προορισμοί των υδροπλάνων για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, από τη μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία των υδροπλάνων στην Κρήτη που εκπονήθηκε από τις εταιρείες K2 Smart Jets και Ελληνικά Υδατοδρόμια τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και οι προοπτικές εξαιρετικές.

«Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη που θα ενδυναμώσει τη συγκοινωνιακή δυναμική της Κρήτης», επισήμανε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος των Ελληνικών Υδατοδρομίων Τάσος Γκόβας. «Το Υδατοδρόμιο Ρεθύμνου θα παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες –υποδομές ώστε το υδροπλάνο, ένα ασφαλές και ευέλικτο μεταφορικό μέσο, να λειτουργήσει εύρυθμα και να ανοίξει νέες αγορές διασύνδεσης του νησιού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός υποστηρίζει ότι το Ρέθυμνο θα εξελιχθεί σε κομβική περιοχή για τα υδροπλάνα στην Κρήτη καθώς διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ποιοτικό τουρισμό και προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

Η απογείωση των υδροπλάνων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα υδατοδρόμια είναι πλέον γεγονός και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να εγκαινιαστούν οι πτήσεις.

Για τον λόγο αυτόν ιδρύονται τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα και δίνεται μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση των υδροπλάνων και το στήσιμο των δικτύων υδατοδρομίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η αναζήτηση για ενοικίαση υδροπλάνων από την K2 Smart Jets, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά του 50% των Ελληνικών Υδατοδρομίων. Τα ενοικιαζόμενα υδροπλάνα θα αρχίσουν να αντικαθίστανται μετά το 2015 υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει η συμφωνία για την παραγγελία των δύο πρώτων υδροπλάνων από τον Καναδά αξίας 12 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα έγινε στην Αθήνα ενημέρωση από την καναδική εταιρεία κατασκευής υδροπλάνων Viking Air για τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υδροπλάνων τύπου Twin Otter Serries 400.