Εκοψαν. Αφησαν στην άκρη το ψωμάκι και τη ροδέλα της ντομάτας. Δοκίμασαν μόνο το μπιφτέκι. Η απογοήτευση ζωγραφίστηκε στα πρόσωπά τους. Και οι δύο ήλπιζαν ότι θα ήταν πιο γευστικό. Ούτε ήθελαν, αλλά ούτε και μπορούσαν να κρύψουν την αλήθεια. Οι δύο ειδικοί που έκαναν χθες στο Λονδίνο την πρώτη γευστική δοκιμή του μπιφτεκιού από κρέας που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο απογοητεύτηκαν.

Και ενώ αυτό που τους ανησυχούσε πριν από τη δοκιμή ήταν η υφή του, διότι ο κιμάς ωμός ήταν γλοιώδης σαν καλαμάρι ψιλοκομμένο, η γεύση του δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παρά τα ενισχυτικά υλικά που είχαν βάλει στο μείγμα του κιμά.

Στο κλασικό μπιφτέκι που γίνεται μπέργκερ χρησιμοποιούν 100% κιμά βοδινού, αυγό, αλάτι, πιπέρι και φρυγανιά. Το μείγμα για το εργαστηριακό μπιφτέκι έγινε με τον κιμά εργαστηρίου, αλάτι, αυγό σε σκόνη, ζωμό παντζαριού και σαφράν.

Ο ζωμός παντζαριού προστέθηκε ως ύστατη λύση για να πάρει το κρέας κόκκινο χρώμα καθώς το αρχικό του ως ωμό ήταν γκρι. Κάτι που όχι απλώς δεν θα άνοιγε την όρεξη κάποιου, αλλά θα τον τρόμαζε ακόμη περισσότερο για να το δοκιμάσει. Το μπιφτέκι ψήθηκε σε αντικολλητικό τηγάνι δίχως λάδι. Οχι σε σχάρα. Διότι ουδείς μπορούσε να προβλέψει εάν θα κρατούσε το σχήμα του ή θα διαλυόταν και θα έπεφτε μέσα στην ψησταριά. «Περίμενα την υφή του πιο μαλακή. Η γεύση του είναι αρκετά έντονη και είναι πολύ κοντά σε αυτή του κρέατος. Ομως, θα το ήθελα σίγουρα πιο ζουμερό», σχολίασε μετά την πρώτη δοκιμή αυστριακή διατροφολόγος – ψυχολόγος Χάνι Ρούτζλερ.

«Η γεύση του μου θυμίζει κρέας, αν και το αισθάνθηκα περισσότερο σαν φιλέτο. Μου λείπει το λίπος που θα πρέπει να έχει για να λέγεται μπιφτέκι. Πάντως, γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός χάμπουργκερ, αν και με λίγο διαφορετική γεύση», είπε ο Τζος Σόνβαϊντ, δημοσιογράφος από το Σικάγο που δοκίμασε δεύτερος.

Ο καθηγητής Βιολογίας Μαρκ Ποστ από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία που παρασκεύασε το τεχνητό κρέας ανέφερε ότι εάν δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι προσπάθειες για «την τελειοποίησή του θα συνεχιστούν». Εκτίμησε ότι το εργαστηριακό κρέας που έχει δημιουργηθεί από την καλλιέργεια δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων στο εργαστήριο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ανέβει στα ράφια των σουπερμάρκετ. «Ισως και 20 χρόνια», ξεκαθάρισε. «Προς το παρόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ. Το όλο εγχείρημα, όπως αποκαλύφθηκε, έχει χρηματοδοτήσει ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν. Οι ερευνητές πήραν βλαστικά κύτταρα από αγελάδα, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο και τα πολλαπλασίασαν. Αρχικά το προϊόν τους ήταν μυϊκές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, τις ένωσαν και δημιουργήθηκε το τεχνητό κρέας που έμοιαζε με μπιφτέκι.