Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Τουρκίας χθες τον μέχρι πριν από τρία χρόνια επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ με την κατηγορία της συμμετοχής του στην τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον, που είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Από τους υπόλοιπους 274 κατηγορουμένους, τουλάχιστον 10 καταδικάστηκαν σε ισόβια, 17 αθωώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ποινές από 6 μήνες έως 129 χρόνια. Μία ημέρα νωρίτερα, σε μια προφανή επίδειξη δύναμης και αυτοπεποίθησης, ο Ερντογάν είχε επιβιβαστεί στην πρώτη διαδρομή του υποθαλάσσιου τρένου που συνδέει κάτω από τον Βόσπορο την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα μεγάλα έργα που έχει προγραμματίσει για την πόλη το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σε μια υπόθεση που ξεφεύγει από τα δικαστικά όρια και αγγίζει όλους τους τομείς της Τουρκίας αλλά και το ίδιο το πολιτικό μέλλον της, έπειτα από διαδικασίες πέντε χρόνων το δικαστήριο που συνεδρίασε στις φυλακές του Σιλιβρί στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε και τρία εκλεγμένα μέλη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο Μουσταφά Μπαλμπέι στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 34 ετών, ενώ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για άλλους 11 υπόπτους που δικάστηκαν ερήμην. Η αντιπολίτευση επανέλαβε τις καταγγελίες της ότι οι περισσότερες κατηγορίες ήταν χαλκευμένες και είχαν στόχο τους πολιτικούς αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν, ούτως ώστε να περιορίσουν τους οπαδούς του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και να αυξήσουν την επιρροή των ισλαμιστών. Μάλιστα βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν ανοιχτά τους δικαστές ότι υπέκυψαν σε πολιτικές πιέσεις από την κυβέρνηση.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Εξω από τις φυλακές του Σιλιβρί, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν με δακρυγόνα και αντλίες νερού τους διαδηλωτές που αντέδρασαν όταν έγιναν γνωστές οι ποινές όχι μόνο στον Μπασμπούγ και τον Μπαλμπέι, αλλά και στον Βελί Κουτσούκ, πρώην διοικητή της Α’ Στρατιάς, τον ηγέτη του αριστερού Εργατικού Κόμματος Ντογκού Περιντσέκ. Οι συνήγοροι επέκριναν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ως παραβίαση των ανθρωπίνων και νομικών δικαιωμάτων και επέμειναν ότι η διαδικασία δεν ήταν σύννομη καθώς το δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει στοιχεία που θα αποδείκνυαν τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και των δικαστών.

ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ. Πολλοί οπαδοί της δημοκρατίας στην Τουρκία φοβόνταν τα τελευταία χρόνια μία ακόμα παρέμβαση του Στρατού που είχε ανατρέψει τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις στο παρελθόν και χαιρέτισαν τη δίκη ως ένα μεγάλο βήμα προς την πολιτική διακυβέρνηση όταν ξεκίνησαν οι έρευνες το 2008. Ομως αφότου δεκάδες κατηγορίες συγχωνεύθηκαν σε μία ομαδοποιώντας πολλούς επικριτές της κυβέρνησης από διαφορετικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, η δικαστική διαδικασία θεωρείται ότι εξελίχθηκε σε κυνήγι μαγισσών. Στόχος ήταν να εκφοβιστεί η αντιπολίτευση και να σιωπήσει μπροστά στην επάνοδο στην πολιτική σκηνή συντηρητικών, θρησκευτικών ομάδων, η δράση των οποίων στο παρελθόν είχε περιορισθεί από τους κοσμικούς.

«Στρατιώτες του Κεμάλ»

Εξι δικαστές διάβασαν εναλλάξ τις ποινές των δεκάδων καταδικασθέντων, οι οποίοι ξέσπασαν σε φωνές: «Είμαστε στρατιώτεςτου Μουσταφά Κεμάλκαι θα υπερασπιστούμετο κοσμικό κράτος»

«Φιμώνουν την αντιπολίτευση»

«Προσπαθούν να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να εκφοβίσουν τους πατριώτες που υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος», κατήγγειλε ένας εκ των συνηγόρων. «Μετά τη δίκη αυτήν είναι αδύνατον να πιστέψουμε σε ένα δικαστικό σύστημα ανεξάρτητο από την πολιτική»