Αφού έχετε κάνει την απαραίτητη προεργασία και είστε έτοιμοι για τις πολυπόθητες διακοπές, υπάρχουν μια σειρά ακόμη από κακοτοπιές που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να τις αποφύγετε και να απολαύσετε τις… ψηφιακές διακοπές σας.

Εξασφαλίστε ότι υπάρχει πρόσβαση στο Internet εκεί όπου θα περάσετε τις διακοπές σας. Ακούγεται απλό, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην είναι. Αν μένετε σε ξενοδοχείο ή σε δωμάτια, μάθετε αν υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυο WiFi και αν είναι δωρεάν. Αν δεν υπάρχει –ή δεν συμφέρει –ρωτήστε αν «πιάνουν» τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία στην Ελλάδα όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω δικτύων 2G, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό το σερφάρισμα.

Αν σκοπεύετε να μπείτε στο Internet από το κινητό σας τηλέφωνο ή μέσω κάποιας 3G κάρτας κατά τη διάρκεια των διακοπών, βεβαιωθείτε ότι έχετε ικανοποιητικό όγκο δεδομένων στη διάθεσή σας. Κατά κανόνα, όταν ξεπεράσετε το όριο του συμβολαίου σας, οι χρεώσεις είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές» –και δεν θέλετε το κόστος του Internet να συναγωνίζεται αυτό του ξενοδοχείου…

Μια καλή λύση, αν κάνετε περιστασιακή χρήση του Internet, είναι να συνδεθείτε μέσα από κάποιο Internet Café. Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς δεν θα δυσκολευθείτε να βρείτε κάποιο σχετικό χώρο. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή σε θέματα ασφαλείας, καθώς το επίπεδο προστασίας σε έναν τέτοιο χώρο είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση, π.χ., με ένα εταιρικό περιβάλλον ή ακόμη και με τον οικιακό υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγετε να ανοίγετε έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες και, ακόμη περισσότερο, να κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές ή πληρωμές με πιστωτική κάρτα από κοινόχρηστους υπολογιστές.

Αντιστοίχως, προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι χρησιμοποιούν κοινόχρηστα, ελεύθερα ασύρματα δίκτυα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Μπορεί το WiFi της καφετέριας να είναι ευκολία αν θέλετε να ανεβάσετε φωτογραφίες στο facebook ή να ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, καλό είναι όμως να αποφεύγετε να εισάγετε οποιασδήποτε μορφής ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όταν είστε συνδεδεμένοι στο Internet μέσω αυτού.

Αν χρησιμοποιείτε USB stick για να μεταφέρετε αρχεία από και προς κοινόχρηστους υπολογιστές, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθούν από κακόβουλα προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι, εν συνεχεία, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρετε τους ιούς και στον προσωπικό σας υπολογιστή, όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλους μπελάδες.

Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή που δεν είναι δικός σας, φροντίστε να διαγράφετε τους κωδικούς εισόδου αλλά και τα ονόματα που χρησιμοποιείτε για να μπείτε στις διάφορες ιστοσελίδες. Είναι αρκετά συνηθισμένο λάθος να μη διαγράφει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ο χρήστης ή ακόμη και να μην αποσυνδέεται από τις εφαρμογές, αφήνοντας έτσι τα πάντα έκθετα στον επόμενο χρήστη.

Το… ιδανικό μέρος για να κλαπούν ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, ακόμη και φορητοί υπολογιστές είναι η παραλία. Λίγο η χαλάρωση, λίγο η ανεμελιά των διακοπών, αρκεί για να αποσπαστεί η προσοχή και έτσι η αγαπημένη (και πανάκριβη) συσκευή να κάνει φτερά. Αν πρέπει για κάποιο λόγο να την έχετε μαζί σας στην παραλία, φροντίστε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Εκτός από τον κίνδυνο κλοπής, στις παραλίες κατά κανόνα δεν υπάρχουν ούτε πρίζες. Αρα, για να μη μείνετε από ρεύμα, φροντίστε οι συσκευές σας να είναι επαρκώς φορτισμένες προτού ξεκινήσετε για το μπάνιο σας ή, εναλλακτικά, προμηθευτείτε έναν ηλιακό φορτιστή ο οποίος θα φροντίσει να κρατήσει τις αγαπημένες σας συσκευές «στη ζωή».

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι θανάσιμος εχθρός των ηλεκτρονικών συσκευών. Κινητά και ταμπλέτες εκατοντάδων ευρώ έχουν λειώσει κυριολεκτικά γιατί ξεχάστηκαν στο παρμπρίζ κάποιου αυτοκινήτου. Επίσης, η άμμος, το αλάτι και η θάλασσα μπορεί να είναι απολαυστικά στο δέρμα μας, αλλά αποβαίνουν ολέθρια για υπολογιστές, κινητά και ταμπλέτες. Οι θήκες είναι σύμμαχοι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ζημιά.

Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, κινητό ή ταμπλέτα για να ανεβάζετε στα social media τις φωτογραφίες των διακοπών σας, φροντίστε να μην τις βλέπουν όλοι. Μια φωτογραφία από την παραλία σημαίνει ότι δεν βρίσκεστε σπίτι σας και αυτό μπορεί να είναι… βούτυρο στο ψωμί κάποιου επίδοξου διαρρήκτη.