Διακοπές με το PC. Είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση, ο υπολογιστής έχει μετατραπεί σε σχεδόν απαραίτητο αξεσουάρ για τις διακοπές. Σε αντίθεση όμως με τα αντηλιακά και τις ρακέτες, που αρκεί απλώς να χωρέσουν στη βαλίτσα σας, η τεχνολογία θέλει λίγο περισσότερη προετοιμασία προκειμένου να γίνει λειτουργική και εκτός έδρας. Επιπλέον, με δεδομένο ότι δεν είστε στο σπίτι σας, υπάρχουν και αρκετές κακοτοπιές αν δεν είστε προσεκτικοί.

Νωρίτερα μερικές κινήσεις SOS σάς εξασφαλίζουν ότι θα αποφύγετε τα προβλήματα αλλά και ότι θα κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Ξεκινώντας από το e-mail, αν θέλετε να έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στην εταιρική σας αλληλογραφία και δεν υπάρχει κάποια web εφαρμογή, φροντίστε να γίνεται αυτόματη προώθηση όλων των e-mail σε κάποιο web-mail. Για να το κάνετε αυτό, πρώτα θα δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό, π.χ. στο Google, στο Yahoo ή στο Outlook.com και μετά θα ρυθμίσετε το κανονικό e-mail ώστε να προωθείται αυτόματα. Ετσι θα μπορείτε να το δείτε από παντού.

Μια άλλη σωτήρια λύση είναι να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Teamviewer στον υπολογιστή του σπιτιού σας ώστε να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση από άλλα μηχανήματα. Αν ανακαλύψετε ότι έχετε ξεχάσει ένα σημαντικό έγγραφο, θα μπορέσετε να το ανακτήσετε αμέσως. Βέβαια, για να γίνει αυτό, ο υπολογιστής του σπιτιού θα πρέπει να είναι ανοικτός έστω και αν είναι σε κατάσταση «ύπνου». Αν πάρετε αυτή την απόφαση, φροντίστε ο υπολογιστής να είναι σε δροσερό σημείο και βεβαιωθείτε ότι το ανεμιστηράκι λειτουργεί σωστά για να μην έχετε περίεργα ατυχήματα. Και βέβαια, φροντίστε να το έχετε εγκαταστήσει και στον φορητό υπολογιστή ή στην ταμπλέτα που θα πάρετε μαζί σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αρχεία στα οποία θέλετε να έχετε πρόσβαση στις διακοπές σε κάποια cloud υπηρεσία (π.χ. Dropbox), ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση από παντού. Τα αρχεία αυτά μπορεί να είναι από επαγγελματικά έγγραφα, φωτοτυπίες ταυτότητας ή διαβατηρίου (ατυχήματα συμβαίνουν) μέχρι και την αγαπημένη σας μουσική για να την ακούτε όπου και αν βρίσκεστε. Εναλλακτικά υπάρχει πάντα η λύση του USB stick ή του εξωτερικού σκληρού αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να τα χάσετε ή να σας τα κλέψουν στις διακοπές.