Με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ηχηρή στήριξη της ελληνικής προσπάθειας από τον Μπαράκ Ομπάμα και παράλληλα θα ενταθεί η αμερικανική πίεση προς το Βερολίνο για αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε αργά χθες το βράδυ για την Ουάσιγκτον, όπου έφτασε σήμερα 8.00 ώρα Ελλάδας.

Στην επίσημη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης (στις 22.00, ώρα Ελλάδας) αναμένεται να εξεταστεί όλο το πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν χθες ότι στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το θέμα της οικονομίας. Στη βάση αυτή, αναμένουν να εξεταστεί διεξοδικά και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο οποίο εδράζεται και η συζήτηση για το νέο κούρεμα που εισηγείται το ΔΝΤ.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί βαρύνουσας σημασίας την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού και για την καλύτερη προετοιμασία του Λευκού Οίκου για την οικονομική ατζέντα, χθες οριστικοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι το πρωί της Πέμπτης. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η συζήτηση θα περιοριστεί στα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό), τα οποία θα εξεταστούν προσεχώς και σε συνάντηση του κ. Κέρι με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο. Το ραντεβού αυτό προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Σαμαράς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει έως το τέλος του έτους και επίσημη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά την πενθήμερη παραμονή του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έχει προγραμματισθεί ένας μαραθώνιος επαφών σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Οπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό επιτελείο, αύριο Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να έχει επαφές με επικεφαλής επενδυτικών ομίλων και ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Μετά τις συναντήσεις της Πέμπτης με Κέρι και Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντέιντ Χάρις, καθώς και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Παράλληλα, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη έχουν προγραμματισθεί κλειστές συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τα δημοσιογραφικά επιτελεία των εφημερίδων «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Νιου Γιορκ Τάιμς», αντίστοιχα, ενώ την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο Μανχάταν το Ground Zero, το σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, και θα ενημερωθεί για τις εργασίες ανέγερσης του παρακείμενου ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Πρόταση για την Αμμόχωστο

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ενόψει πιθανών κινήσεων για νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόταση για «άνοιγμα» του λιμανιού και ζωνών της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Την πρόταση δεσμεύτηκε να μεταφέρει

ο Πρωθυπουργός στον Μ. Ομπάμα