Δύο Ελληνίδες, η σκηνοθέτης Ιόλη Ανδρεάδη και η μουσικός Ερατώ Α. Κρεμμύδα, συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι – φεστιβάλ «World Wide Lab» που πραγματοποιείται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από 16 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου.

Το «World Wide Lab» δημιουργήθηκε το 2011, στο Watermill του Μπομπ Γουίλσον, από απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab.

Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου – Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία – οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για μήνα, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά. Το θέμα του πρώτου World Wide Lab το 2012 ήταν η Γιορτή, ενώ για το 2013 το θέμα του φεστιβάλ είναι η Τελετουργία.

Στόχος του World Wide Lab είναι να προτείνει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και να προχωρήσει στην ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δε θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας το World Wide Lab δεν διαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά ανακαλύπτει κάθε χρόνο μια νέα ιεραρχία που έχει δύο χαρακτηριστικά: να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και να μη διαρκεί για πολύ καιρό. Φέτος την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Ιόλη Ανδρεάδη από την Ελλάδα και ο Evan Cummings από τις ΗΠΑ.

Η Ιόλη Ανδρεάδη θα συνυπογράψει τη σκηνοθεσία με τον αμερικανό σκηνοθέτη Jay Stern στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και η παράσταση θα ανεβεί από τις 4 έως 7 Σεπτεμβρίου, στο Ιrondale Center στη Νέα Υόρκη. Η Ερατώ Α. Κρεμμύδα υπογράφει τη μουσική — η οποία επιμελείται επίσης όλες τις μουσικές του WWL.Η ελληνική παρουσία στο «World Wide Lab» υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.