Σε ύφεση βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης η πυρκαγιά ανάμεσα στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, που ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Η φωτιά έχει οριοθετηθεί από τις πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν από τη νύχτα στα πύρινα μέτωπα και λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχε ούτε ένα ενεργό μέτωπο, παρά τους ισχυρούς ανέμους.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

Η οσμή από το καμένο δάσος έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή και όπως τόνισε ο κ. Ντούρος η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς η φωτιά έχει κάψει μεγάλη έκταση του δάσους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα της ζημιάς που έχει προκληθεί, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να γίνει καταμέτρηση.

Αυτό, είπε, θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και ύστερα από την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

Επισήμανε πάντως, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και αρκετά αυτοκίνητα.

«Παρ’ ότι η φωτιά ξέσπασε το βράδυ, ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο δήμαρχος Αχαρνών και πρόσθεσε: «Η ώρα και το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά μας βάζουν σε υποψίες ότι δεν μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτήν τη μεγάλη καταστροφή στον δήμο μας».

Στα μέτωπα επιχειρούν 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, έξι υδροφόρες των ΟΤΑ και πέντε ιδιώτες με βυτιοφόρα.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέβησαν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και δυνάμεις από την Κομοτηνή. Επίσης, συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα που κατέφθασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος της περιοχής βυθίστηκε στο σκοτάδι, λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα

Με το πρώτο φως της ημέρας, σήμερα Τρίτη σηκώθηκαν 10 αεροπλάνα που με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων πραγματοποιούν από αέρος ρίψεις νερού για την κατάσβεση των εστιών της φωτιάς ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ενισχύσεις καταφθάνουν από διάφορα σημεία της χώρας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέβησαν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένονται δυνάμεις και από την Κομοτηνή που έρχονται οδικώς.

Ήδη την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα, που έφτασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Διακοπή κυκλοφορίας και ρεύματος

Το μέτωπο της φωτιάς αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση, κινήθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, ενώ το νότιο τμήμα, νωρίτερα, κατευθύνθηκε προς το Ολυμπιακό Χωριό. Τελικά, δεν υπήρξε πρόβλημα καθώς η φορά του αέρα άλλαξε.

Οι φλόγες πλησίασαν λίγο πριν τις 3 και το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, ο κίνδυνος απομακρύνθηκε.

Η κυκλοφορία στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο, από το ύψος της πλατείας Θρακομακεδόνων έχει σταματήσει για τα οχήματα, ενώ δεν διεξάγεται η κυκλοφορία στις οδούς Μίχα, Ορφέως και Βούλγαρη.

Λόγω της φωτιάς η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί με αποτέλεσμα πολλά τμήματα της περιοχής να βρίσκονται στο σκοτάδι.

Η φωτιά ξέσπασε αργά λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα, και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση πήρε αμέσως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αλλά δυστυχώς χωρίς τη δυνατότητα συνδρομής από εναέρια μέσα, το μέτωπο της φωτιάς καίγοντας το πευκοδάσος άρχισε να κινείται προς τους οικισμούς της περιοχής, το Ολυμπιακό χωριό, το κτήμα Τατοΐου αλλά και το βουνό της Πάρνηθας.

Ζημιές σε σπίτια

Από τις Αρχές δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα σπίτια από την οδό Ορφέως έως την Αγία Κυριακή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής ένα σπίτι έχει καταστραφεί χωρίς να κινδυνεύσουν οι ένοικοί του, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετές κατοικίες αφού η φωτιά μπήκε στις αυλές τους.

Αρχικά, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ρίχτηκαν 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα των ΟΤΑ και 5 υδροφόρες ιδιωτών.

Στη συνέχεια, ζητήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα.

Πρωταρχικός στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να προστατευθούν οι οικισμοί και οι πολίτες, αλλά και να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο δάσος της Πάρνηθας, έως ότου με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης ριχτούν και τα εναέρια μέσα.

Υποψίες εμπρησμού

Είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπάει περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ενώ η προηγούμενη είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία προτού το μέτωπο επεκταθεί στο βουνό.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές και προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς.