Εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που περιλαμβάνει 100 καινοτόμα φάρμακα, των οποίων η τιμολόγηση και η κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά είχε παγώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Στην ίδια λίστα, υπάρχουν και 1.600 γενόσημα σκευάσματα, που αναμένεται ότι θα συνδράμουν στην προσπάθεια συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης

Ειδικότερα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας το νέο Δελτίο περιλαμβάνει την τιμολόγηση τριών ομάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων:

1. την ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων (on patent φάρμακα αναφοράς χωρίς αντίγραφα), στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών κυκλοφορίας σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες.
2. την τιμολόγηση περίπου 1.600 νέων κωδικών αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά, μετά από έγκριση του ΕΟΦ.
3. την τιμολόγηση 100 περίπου νέων, καινοτόμων – πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σοβαρά ή/και σπάνια νοσήματα.

Οπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, από την ανακοστολόγηση των πρωτοτύπων προκύπτει μικρή μείωση των τιμών στα περισσότερα από τα μισά ανακοστολογημένα φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα σκευάσματα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμολόγηση τους μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, «εφ’ όσον σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και άλλα, τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσω του ΙΦΕΤ, σε υψηλότερες τιμές».

Επιπλέον, η είσοδος των νέων γενοσήμων μπορεί προοπτικά να υποβοηθήσει στη συνολική αύξηση του όγκου κατανάλωσης γενοσήμων, αλλά και στη διαμόρφωση χαμηλότερων ασφαλιστικών τιμών στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι νέο Δελτίο τιμών θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 26.08.2013, για τις φαρμακαποθήκες από 02.09.2013 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 09.09.2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από