Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσεται από την 1η Σεπτεμβρίου ο Νικόλαος Καραμούζης, αναλαμβάνοντας χρέη συμβούλου διοίκησης αλλά και μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Πειραιώς.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank από τη νέα του θέση θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του μετασχηματισμού της Γενικής Τράπεζας σε έναν ανεξάρτητο επενδυτικό και αναπτυξιακό οργανισμό.

Οπως είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στόχος είναι η Γενική Τράπεζα να μετασχηματιστεί σε μια ανεξάρτητη εξειδικευμένη αναπτυξιακή και επενδυτική τράπεζα, ούτως ώστε να επιταχύνει την εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων και κλάδων και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Αναλυτικότερα, υπό τον κ. Καραμούζη η Γενική Τράπεζα θα παρέχει –μετά τον μετασχηματισμό της –εξειδικευμένες συμβουλές προς επιχειρήσεις, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων, την αναδιάρθρωσή τους και την άντληση κεφαλαίων Επίσης, η Γενική σχεδιάζει να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια εντός και εκτός συνόρων πραγματοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τι δήλωσε. Ο ίδιος ο κ. Καραμούζης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο μετασχηματισμός της Γενικής Τράπεζας σε μια σύγχρονη, ανεξάρτητη και εξειδικευμένη επενδυτική και αναπτυξιακή τράπεζα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών, των διεθνών αγορών και της κοινωνίας στον νέο ισχυρό τραπεζικό οργανισμό. Επιπλέον, θα συμβάλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στην άντληση διεθνών επενδυτικών και δανειακών κεφαλαίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις και στη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, στην εξυγίανση και στην αναδιάρθρωση των παραγωγικών μονάδων και των κλάδων της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών επιχειρηματικών ομίλων, στην αποτελεσματική διαχείριση περιουσίας πελατών και στην επιστροφή της χώρας σε διατηρήσιμους θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμούζης είναι κάτοχος πτυχίου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Master Degree στα Οικονομικά από το American University των ΗΠΑ και διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) στα Νομισματικά από το Pennsylvania State University των ΗΠΑ. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο τμήμα Τραπεζικής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής και έχει διδάξει επίσης στο παρελθόν στο Pennsylvania State University, στο Case Western Reserve University, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Deree College.

Ως προς την επαγγελματική εμπειρία, έχει διατελέσει σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, διευθυντής στη Διεύθυνση Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ, υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τα τελευταία 14 χρόνια, υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Wholesale Banking.